Archive for április, 2009

Novella írópályázat

péntek, április 17th, 2009

Különleges ünnepi alkalomra jöttek össze a Tokaji Borbarátnők 2009. április 17-én délután a II. Rákóczi Ferenc Alapfokú Nevelési és Oktatási Intézményben. Egyszerre három fontos aktualitása is volt ennek a rendezvénynek. Ezen került sor a Borbarátnők általuk meghirdetett “Tokaj Hegyalja számomra…” című novellaíró pályázat győzteseinek járó nyeremények átadására, a “Tokaj Hegyalja számomra…” című általános iskolás rajzpályázat eredményének kihirdetésére, valamint átadásra került  a Tokaji Borbarátnők V. Jótékonysági Báljának bevételéből származó támogatás is, amelyet az idén a tokaji II. Rákóczi Ferenc Alapfokú Nevelési és Oktatási Intézmény Művészeti Alapiskolájának ítéltek oda.
A háromszázezer forintos támogatást Kulcsár Edittől, a Borbarátnők Társaságának elnökétől Bányai Éva, az iskola igazgatója vette át.

A „Tokaj-Hegyalja számomra” c. novellaíró pályázat

 

A Tokaji Borbarátnők feladatuknak tekintik Tokaj Hegyalja értékeinek minél szélesebb körben való megismertetését, és sokak figyelmét ráirányítani országunknak erre a rendkívül gazdag, mély hagyományokkal rendelkező, csodálatos adottságokat hordozó tájára. Ennek egyfajta szolgálatában hirdettek meg az elmúlt év szeptemberében egy novellaíró pályázatot, melynek a „Tokaj-Hegyalja számomra” címet adták. Nagy örömükre a felhívásra számos kiváló írás érkezett. Különlegesen fontos értékkel bírnak azok a pályaművek, melyek további feldolgozásra érdemes helyrajzi elemeket is tartalmaznak. A pályaműveket a Tokaji Borbarátnők kijelölt képviselői mellett független szakértőként a Tokaji Írótáborból Antall István, a Magyar Rádió irodalmi főszerkesztője értékelték.
A pályázat nyertesei:
I. Csabai László: A látogatás (hegyaljai zsáner)
II. Hoffka Júlianna: Boszorkányjárás
III. Müller István: Májusi leltár
IV.Tirkné Bodnár Katalin: Kispista
V. Nyulasi Gábriel István: Tokaji tripitichon
VI. Pányik Barbara: János Gazda bora
VII. Négyesi Rebeka: “E föld nem siralomvölgye…”
VIII. Nagy Zita: Apa

A díjak:

Mivel a Tokaji Borbarátnőknek minden mű kivétel nélkül tetszett, ezért a nem díjazott pálya-művek íróinak a Borbarátnők 1-1 üveg tokaji borral köszönték meg a pályázaton való részvételt.

Rajzverseny

péntek, április 17th, 2009

Különleges ünnepi alkalomra jöttek össze a Tokaji Borbarátnők 2009. április 17-én délután a II. Rákóczi Ferenc Alapfokú Nevelési és Oktatási Intézményben. Egyszerre három fontos aktualitása is volt ennek a rendezvénynek. Ezen került sor a Borbarátnők általuk meghirdetett “Tokaj Hegyalja számomra…” című novellaíró pályázat győzteseinek járó nyeremények átadására, a “Tokaj Hegyalja számomra…” című általános iskolás rajzpályázat eredményének kihirdetésére, valamint átadásra került  a Tokaji Borbarátnők V. Jótékonysági Báljának bevételéből származó támogatás is, amelyet a 2009. évbena a tokaji II. Rákóczi Ferenc Alapfokú Nevelési és Oktatási Intézmény Művészeti Alapiskolájának ítéltek oda.
A háromszázezer forintos támogatást Kulcsár Edittől, a Borbarátnők Társaságának elnökétől Bányai Éva, az iskola igazgatója vette át.

II. Rákóczi Ferenc Alapfokú Nevelési és Oktatási Intézmény Művészeti Alapiskolája a támogatottja a Tokaji Borbarátnők 5. Jótékonysági Báljának.

A Tokaji Borbarátnők az 2009-ben február 14-én tartották 5. Jótékonysági Báljukat, Tokajban. A Borbarátnők az est bevételét évről évre valamely Tokaj-hegyaljai településen lévő intézmény vagy program javára ajánlják fel. A 2009. évben a támogatást a tokaji a II. Rákóczi Ferenc Alapfokú Nevelési és Oktatási Intézmény Művészeti Alapiskolájának javára ajánlották fel. Az intézetben kiemelkedő színvonalú munka folyik, ahol a különféle klasszikus hangszerek tanítása mellett fontos teret kap a népi hangszerek, néptánc és a népi hagyományok oktatása. Az iskola növendékei felléptek Borbarátnők Jótékonysági Bálján is, ahol népi táncokat és népi játékokat adtak elő nagy sikerrel.
A Tokaji Borbarátnők háromszázezer forintos támogatását az iskolában 2009. április 17-én 15.00 órakor tartott ünnepi rendezvény keretében Bányai Éva, az iskola igazgatója vette át.

Ugyanekkor került sor az iskola tanulói részére kiírt gyermekrajz pályázat értékelésére és a díjak átadására.
A Tokaji Borbarátnők fontosnak tartják megszólítani a fiatal korosztályt is, hiszen a gyermekekben fejlődik, erősödik a hazaszeretet, ha felfedezik, ha megismerik szűkebb környezetük értékeit. Ezért hirdették meg a támogatott II. Rákóczi Ferenc Alapfokú Nevelési és Oktatási Intézmény tanulói számára a támogatás mellé azt a rajzpályázatot, melynek a novellaíró pályázathoz hasonlóan a Tokaj Hegyalja számomra témát adták meg. Az április 3-i határidőre sok szép pályamunka született. A gyerekek saját szemük, képzeletük és a helyi értékmodulban tanultak segítségével készítették el a rajzaikat. Volt, aki egyszerűen azt ábrázolta, amit akkor lát, ha kinéz a saját szobája ablakán, volt, akit a tokaji hegyek szépsége ragadott meg, és akadtak olyanok, akiknek a szüret és a tokaji bor mozgatta meg a fantáziáját. A rajzokat a Tokaji Borbarátnők értékelték. A nyertesek – egy alsós és egy felsős tanuló – tíz-tízezer forint jutalomban részesültek.