Archive for szeptember, 2011

Fergeteges siker a Mádi Szüreti Napon!

hétfő, szeptember 26th, 2011

Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok!

hétfő, szeptember 26th, 2011

Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok
2011. szeptember 30-október 2.
TOKAJ VÁROS
Díszvendégeink voltak:
Demeter Ervin, a B-A-Z Megyei Kormányhivatal Vezetője, Országgyűlési Képviselő
Koncz Ferenc Országgyűlési Képviselő, Szerencs Város Polgármestere
Főhelyszín: a Fesztivál Színpad, Kossuth tér
Ezúton is értesítjük Önöket, hogy a TOKAJI SZÜRETI NAPOK keretében , Tokajban a Bonchidai Csárdánál
felavatásra került az “ISMERETLEN BORÍVÓ EMLÉKÉRE “ c, szobor.
 2011.október 1.

A szobrot avatta: Koncz Ferenc Országgyűlési Képviselő úr
Bővebb információ: istvan.devald@tokaj.hu; mh@tokaj.hu

véglegeges szórólap

Mindszent Havi mulatság Bodrogkeresztúron!

hétfő, szeptember 26th, 2011

Mindszent Havi mulatság, 2011. október 8-9. A rendezvény rövid beutatása: Másodszor kerül idén megrendezésre Bodrogkeresztúrban a Mindszent Havi Mulatság, melyen a helyi érdekeltségű kézművesek látják vendégül, és ismertetik meg az érdeklődőkkel a települést. Bodrogkeresztúr sokkal több attól, amit a sietős átutazó lát:  a bronzkor óta lakott falunkban él szobrász, fotóművész, kézművesek és természetesen elhivatott borászok. Közvetlenül a település mellett folyik a kíválóan hajózható Bodrog, a természetvedelmi területnek számító ártéren pedig sok vizimadár lelte meg élőhelyét. A kiváló borok – helyi ételek, kézművesek – szüret és aszúszedés, sétahajózás a Bodrogon idegenvezetéssel, kiállítások, egész napos programok, népi játékok, madárles, gyerekfoglalkozások várják az idelátogatót. Délután Szarka Gyula “Bor és lányka” című koncertje, este Táncház, ameddig a jó kedv tart!Kóstoltat: Bott Pince,  Füleky, Dereszla,  Patricius, Puklus, Tokaj Nobilis, Breitehbach, Bodrog Borműhely, Bemutatkozik a Borecet Manufaktúra és a Pántlikás Biokertészet is. Részletes programok www.tokajfestival.hu oldalon.

Furmint Fesztivál Mádon!

hétfő, szeptember 26th, 2011

Fergeteges sikerrel zárult a 21. Mádi Szüreti Napok, az első FURMINT FESZTIVÁL…
VÁRJUK ÖNÖKET JÖVŐRE IS, lehet foglalni!

Az újragondolt Mádi Szüreti Napon sikere jól esett mindenkinek, aki
részese volt. Köszönjük a közreműködést a Muzsikás, a Magna Cum Laude és a Hollóének zenekaroknak.  A tanulságokat levonjuk, és igyekszünk jövőre még tovább emelni a színvonalat, mert a jövő nem lehet más, és Tokaj-Hegyalja a legjobbat érdemli.

Fotók: Pászkán Zsolt

Az év Junibora

hétfő, szeptember 26th, 2011

Fotó: Blikk/DiVino Team

JuniWine címet, vagyis fiatal borászokat tömörítő Junibor egyesület tagjainak szavazatai alapján az év bora kitüntetést nyerte el idén Demeter Endre 2009-es évjáratú Tokaji Furmintja.
A kóstoló során maguk a borok készítői szavaztak az általuk legkiemelkedőbbnek tartott tételre, így különösen komolynak számít az elismerés.
Gratulálunk!!
Kapcsolódó cikkek:
http://borravalo.hu/2011/09/06/demeter-furmint-az-ev-junibora/
http://www.elelmiszer.hu/bor/cikk/megvalasztottak_az_ev_juniborat
http://www.blogtimes.hu/?p=100322
http://www.junibor.hu/
http://juniborbar.blog.hu/?token=dcaa1824177312d2d3690a86bb6ceb2f

Faragó kiállítás Mádon

hétfő, szeptember 19th, 2011

A Tokaji Borbarátnők Társasága és a Vármegye Galéria a Mádi Szüreti Napok keretében bemutatta Faragó Miklós festőművész  kiállítását a Mádi Udvarházban 2011. szeptember 23-án. A tárlatot megnyitotta: Kucsár Edit.

http://www.mad.info.hu/

Tokaji Borbarátnők a burgenlandi Mörbishben

hétfő, szeptember 12th, 2011

TOKAJ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. szeptember 11., vasárnap 22:57

A Tokaji Borbarátnők meghívottak voltak a burgenlandi Mörbishben
A mintegy 2200 lakosú, kis, Fertő tó menti község együtt ünnepelte a Fertő tó menti településekkel közösen, hogy 10 éve kapták meg a magyarokkal együtt az egész tó kerületére a világörökségi oltalmat kultúrtáj kategóriában. A Fertőtáji Világörökségi Egyesület pedig ezúttal úgy döntött, hogy az érintett osztrák települések közül Mörbishben rendezi meg a 10. évfordulót, ahová meghívták európai világörökségi civil szervezeteket.
A tokaji borvidékről a Tokaji Borbarátnőket hívták meg. Ezt nem spontán döntés volt, mivel az osztrák barátaink itt voltak a Tokaji Borbarátnők Bálján többször is. A közgyűlésen pedig a hölgyek eldöntötték, hogy a Pendits és DemeterVin képviseli őket az egynapos ünnepségen.
A mörbishi polgármester minden meghívott borvidéknek névre szólóan egységes külön leporellót készítetett, amelyet azon a pincéknél helyeztek el, amelyek vállalták, hogy a saját boraik és az étkeik mellett értékesítik a vendég borát is.
A házigazdák példásan minden segítséget megadtak, gondoskodtak még a borok behűtéséről is. A tokajiakat a Laub család fogadta be, s Éva asszony igyekezett minél több vendéget meginvitálni a magyarokhoz is.
A magyarokon kívül más, tokaji gyökerű Vitour partner is képviseltette magát: Lavaux (Svájc), Montalcino ( Olaszország), Wachau (Ausztria), Felső Közép RajnaVölgye (Németország ), Loire Völgye (Franciaország). Egyes borvidékek hoztak maguknak saját zenekart, nekünk – magyaroknak – a szervezők kedveskedtek egy cigány népi zenekarral.
A borkóstolás lehetősége egy napra, szeptember 3-ra, magára a világörökségi ünnepre szorítkozott, de már az első este is voltak érdeklődök, miután ekkora már az installációt a szervezők kirakták.
Rengeteg kerékpáros turista érkezet a fesztiválra, illetve az ünnepségre, de a helybeliek megjegyezték, hogy messze nem annyian, mint amikor az operett fesztivált tartják. – Olyankor minden pincészet, étterem, szálloda, panzió és fizető vendéglátó megellik 30 km-es körzetben – mondták. Éppen ezért csak kíváncsiságból meglestük az operettfesztivál gigantikus létesítményét.
Sajnos már be volt zárva, de a 7500 fős lelátó előtti, a Fertő tóra épített díszletet még nem szerelték le. A dimenziók monumentálisak voltak. Délelőtt volt még ekkor, elviselhető meleg, s enyhe szél fodrozta a Fertő tavat. Nem így délután két órakor, amikor az elegáns, de roppan meleg sátor alatt a tartományi kormányzó és helyettese adta át a 10 évet megörökítő oklevelet a polgármestereknek. Mivel az eseményt az ORF Burgerlandi Regionális Televíziója élőben közvetítette, a konferanszié szerepét a TV egyik műsorvezető nője végezte, erős protokoll szerint, lévén jövőre Ausztriában tartományi választások lesznek.
Magyar részről a 10 Fertő tó menti települést Ivanics Imre országgyűlési képviselő képviselte, aki beszédében utalt arra, hogy a hosszú évtizedetekig fennálló vasfüggöny nem tette lehetővé, hogy a tó egyformán fejlődjön. Osztrák oldalon meg volt a lehetőség arra, hogy a tó kulturális, sport és ökológiai adottságait kihasználhassák, ezért a turizmus és az egyéb infrastruktúra terén a partnereink előrébb állnak. Ugyanakkor a képviselő rámutatatott arra, hogy a Magyar Kormányban meg van a szándék a teljes együttműködésre, és a politikai okok miatt elmulasztott fejlesztések behozatalára. Ehhez kell természetesen az osztrák barátok segítsége és közreműködése is.
A rendezvényre Harald Weiss, Ruszt szabad város polgármestere és Mathiasz Szőke, jegyző is meghívást kapott, lévén Ruszt is a Fertő partján fekszik. Nagy volt az öröm a találkozás alkalmával, hiszen Ruszt szabad város, Tokaj város partnervárosa. Hogy a hőségtől szabaduljunk Weiss polgármester meghívott a Mörbishtől alig négy kilométerre lévő Rusztra, hogy hűsöljünk egy kicsit, meg eldicsekedhessen azzal, hogy a városban mi épült két év alatt. A legnagyobb beruházást az Osztrák Társadalombiztosítási Főigazgatóság végezte. Olyan bentlakásos üdülőfejlesztéssel, ahol a különböző vezetők, üzletemberek regenerálódhatnak, Burn-Out Centrum néven. Meglepetésünkre a másik projekt a tóra épített kétszintes étterem sörözővel, ahonnan pazar kilátás van a város által létesített jacht kikötőre is, amelyet bérbe adtak egy helyi vállalkozónak. Az 1800 lakosú Ruszton a nyár utolsó napján több ezer ember szórakozott vitorlázott, sörözött a Fertő partján, majd ez volt jellemző este a belvárosban is, ahol a jó éttermek megteltek vendégekkel. Be kell vallanunk, hogy bár a vendéglátóink is elmondták, hogy érzik a válság okozta megtorpanást, de ezt mi magyar szemmel nem nagyon észleltük. Persze, mindig a szomszéd fűje a zöldebb.
Közben a Mörbishben a házigazdáink serényen kóstoltatták a magyar borokat, plusz Wille-Baumkauf Márta, igazi PR képességét bevetve. Nagyon sokan megkóstolták a turisták a magyar, azaz tokaji borokat, sokan vásároltak is a két pincészet boraiból, talán nem szerénytelenség leírni, hogy a legtöbben ezért a Laub család pincészetét látogatták meg.
Vagyis a Tokaji Borbarátnők ismét sikerre vitték a Tokaji bor hírnevét fogadalmukhoz híven, egyébként egy olyan borvidéken, ahol van vörös és fehér bor is, ahol beszélnek ruszti aszúról is, és számos borkülönlegességről.
Végezetül, de nem utolsó sorban köszönetet mondunk Richard Giefing Úrnak a Fertő-Neuseedlersee Világörökségi Egyesület Elnökének, aki meghívta a Tokaji Borbarátnőket, egyben különleges figyelmességgel és szeretettel gondoskodott róluk.
Összefoglalva az élményeket, a jó bornak is kell cégér, ezért mindenhova el kell menni, ahol borbemutató, kiállítás, vagy vásár van.

Kép és szöveg: Májer János

Petrás Mária kiállítás a Mádi Szüreti Napokon!

hétfő, szeptember 12th, 2011

A Tokaji Borbarátnők Társasága, a Demetervin és a Vármegye Galéria bamutatta a Mádi Szüreti Napok keretében Petrás Mária Szervátiusz Jenő-díjas keramikusművész kiállítását 2011. szeptember 23-án. A tárlatot megnyitotta: Tolvaly Ferenc író.

Tokaji Borbarátnők a Vitour-on

hétfő, szeptember 5th, 2011