Archive for február, 2012

Az igazság a borban, a bor pedig a kőben van Mádon

kedd, február 21st, 2012

A Tokaji Borbarátnők Társaságának rendezésében különleges kiállítás várja az érdeklődőket a Herman Ottó Múzeum Papszeren található épületében. Bakos Zoltán Mád című fotókiállítását tekinthetik meg a folyosó Galériában. Menjenek, nézzenek és lássanak.

Írom mindezt azért, mert a címben szereplő állításnak bizony igazsága vagyon. Mert azok a bizonyos mádi kövek nemcsak egyszerűen épületek, terek modern díszítő kellékei, hanem a régmúlt történet különleges tárgyi bizonyítékai. Üzeneteket hordoznak, de láthatóvá csak azok számára válnak, akik rendelkeznek azzal a képességgel, hogy lefordítsák, érthetővé tegyék és mások számára is megmutassák e különlegességet. A napokban éppen az egyik borbarátnő volt az, aki elmesélte milyen szép lenyomatokat őriznek dűlőik kövei abból a korból, amikor még tengeri élőlények, halak és csigák lakták e vidéket. A vulkanikus tufák pedig, mint ahogy erről a mádi borászok vallanak, az igazi hegyaljai bor szülőágyai. Magukban hordják azokat a részecskéket, a különböző ásványokat, melyek először a gyökerek révén a fürtökbe, majd a település kiváló borászainak értő munkája nyomán a hordókba majd végül a poharunkba kerülnek. Nagy élvezet a mádi dűlőkben járni, leülni, kicsit megpihenni s hagyni, hogy ringassanak azok az ágyak, melyek több száz éve hordók ezreit töltötték tele jobbnál jobb boraikkal.

Akinek persze erre nincs ideje azok számára is átélhetővé válik a pillanat, nem kell hozzá mást tenni, mint elmenni a kiállításra és megnézni Bakos Zoltán képeit, akinek megnyíltak Mád csodatevő kövei. A Borbarátnők Társaságának pedig köszönjük, hogy elhozták számunkra e Miskolc közeli település beszélő köveit.

Bakos Zoltán Mád című fotókiállítása a Herman Ottó Múzeumban

hétfő, február 20th, 2012

Báli képek

csütörtök, február 16th, 2012

Legközelebb 2013. február 9-én találkozunk!

További képek megtekinthetők: http://www.szerencsitv.hu/szerencsi-hirek/szerencsi-hirek/1727-tokaji-borbaratnk-balja

A VIII. Jótékonysági Bálról

kedd, február 14th, 2012

A Tokaji Borbarátnők a magyar konyháért is ringbe szállnak

Tudósítás a VIII. Jótékonysági Bálról

A Tokaji Borbarátnők Társasága azért jött létre, hogy segítsen a Tokaji bor méltó régi nagy hírét visszaállítani, valamint, hogy népszerűsítsék a kulturált borfogyasztást. A VIII. Jótékonysági Bálon, a Mádi Kúria rendezvénytermébe, a boraikhoz a magyar konyha nagyjait hívták: Anyukám Mondta Étterem – Encs, Chianti Étterem – Veszprém, Gusteau Élményműhely – Mád, Imola Udvarház – Eger, Mandula Étterem – Villány, Walter Étterem – Perbál. Az összefogást az is bizonyította, hogy nem csak a borbarátnők saját borait kínálták a kulináris különlegességekhez, hanem a Mádi Kör borászainak legkiválóbb dűlős borait is.

A borvacsora sikeréhez hozzájárult St. Martin, csodálatos játékával, aki nem először volt partnere a borbarátnőknek. Ez alkalommal a Bodrogkeresztúri Eötvös József Általános Iskolát támogatták, melynek néptáncos növendékei fáradtságot nem kímélve, kedves-, a népi hagyományokat gyermekszemmel látó, műsorral kedveskedtek a vendégeknek.

Kocsonyafesztivál 2012

hétfő, február 6th, 2012

Mád és a Tokaji Borbarátnők a 2012-es

Kocsonyafesztiválon

Dr Mészáros Gabriella Nemzetközi Borakadémikus mutatja be a borokat.

a Kocsonyafesztiválról bővebben:

KOCSONYAFESZTIVAL_2012_MAD_BEMUTATO_SAJTOTAJEKOZTATO

Borbandi a Tokaji Borbarátnők Báljáról

szerda, február 1st, 2012

http://borbandi.postr.hu/kezdodik-a-bali-szezon