Archive for augusztus, 2012

A Tokaji Borvidék 10 éve a világörökség része

szerda, augusztus 15th, 2012

A hétvégén, Tolcsván kezdődött meg az a rendezvénysorozat, amellyel a települések a Tokaji Borvidék világörökséggé válásának 10. évfordulóját ünnepelik. Erre az alkalomra, „Jubileumi Napok, Tokaji Borvidék Világörökség 2012” címmel, a kormányhivatal koordinálásával megjelent egy szép, igényes kiadvány. Ebből most közkinccsé tesszük a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal, Kulturális Örökségvédelmi Iroda vezetőjének, Sárközi Sebestyénnek a „Tokaj-Hegyalja világörökség” című írását.  

Tokaj-Hegyalját az UNESCO Világörökség Bizottsága 2002. június 23–29. között Budapesten megrendezett ülésén nyilvánította világörökséggé „Tokaj-Hgyalja borvidék kulturtáj” néven. A Tokaji történelmi borvidék azt a kulturtájtípust képviseli, amelyet az UNESCO világörökség terminológiája organikusan fejlődött kulturtájnak, sőt annak egyik alkategóriájában a szőlőtermelő tájak közé sorol be.

Hogy mi a világörökség, valójában: iránytű, iránymutatás, hogy a Föld egészét tekintve ráirányítsa a figyelmet a legkiemelkedőbb értékekre, amelyek az egész emberiség számára egyetemes jelentőséggel bírnak. Ez a figyelem felhívás egyben egy közös felelősség vállalás, valamiféle szolidáris együttműködés kifejezése is.

(tovább…)

Faragó Miklós kiállítása Mádon

kedd, augusztus 14th, 2012

MÁDI FURMINT ÜNNEP

kedd, augusztus 14th, 2012

Mádi Furmint Ünnep után Kézműves Piac

hétfő, augusztus 13th, 2012

Kézműves Piac Tokaj Hegyalján

Szeptember 9. – Gombát a kosárba!

Zempléni Gombász Egyesület kiállítása és gombavásár

Tokaj-Hegyalja Piac néven kézművesek piaca látogatható meg szeptember 9.-én, vasárnap a 37-es számú főút mádi elágazása közelében a Disznókő Szőlőbirtokon a Sárga Borház parkolójában.

Havonta egyszer kerül megrendezésre, minden hónap második vasárnapján, 10 órától 15 óráig.

A piac missziója:

Lehetőséget biztosítani a helyi termelőknek, kézműveseknek portékájuk népszerűsítéséhez, helyi értékesítéséhez. Valamint megismertetni minél több Tokaj-Hegyaljához, Zemplénhez kapcsolódó terméket. Helyi, kizárólag kézműves termékek árusítása: tehén-, juh- és kecske sajt, lekvár, szörp, feldolgozott húsáru (mangalica is), méz, saját termesztésű és feldolgozott zöldség, gyümölcs, tönkölybúza-termékek, biotermékek, dísz és használati cikkek Pl. kosarak, nemez, kerámia, népi és fajáték és más faárú, ékszer, textilek, és sok minden más. Több, mint 40 helyi (40km-es körzetből!) termelő részvételével.

Minden hónapnak lesz saját tematikája:

október 14. – Szüreti mulatság

november 11. – mangalica-nap

december 9. – adventi vásár

A kóstolóra szóló belépőjegy ára 1900 Ft, ami a vendégeket, minden borászatnál egy bor egyszeri kóstolására jogosítja fel. Természetesen palackozott bort is lehet venni.

Szeretettel várunk Mindenkit szeptember 9.-én!

Bordaltanulás a Tokaj Hegyalja Piacon

péntek, augusztus 10th, 2012

 

 

 

Kedves tokaj-hegyaljai Borász Hölgyek és Urak!

A TOKAJ HEGYALJA PIAC 

szakmai közreműködőjeként szeretettel meghívjuk Önöket a piac keretében tartandó

BORDALTANULÁSRA,

melyet Dr. Béres József vezetésével és az Életvíz Népzenekar hangszeres kíséretével a Sárga Borház emeleti termében tartunk 2012. augusztus 12.-én, 10:30-tól! A bordalok kötetlen gyakorlására pedig, a Sárga Borház teraszán egész nap nyitva tartó Fröccs-Bár nyűjt lehetőséget.

Reméljük, hogy a kultúrált borfogyasztás hagyományainak terjesztésében Önök is partnereink lesznek és megtisztelnek részvételükkel!

Üdvözlettel:

Támogatóink: a szervezők