Archive for május, 2013

A SZENT ORBÁN ZARÁNDOKLAT JÚNIUS 8-ÁN FOLYTATÓDIK

hétfő, május 27th, 2013

Mindenkit szeretettel várunk június 8-án a zarándoklat folytatására a Tokajból induló Bodrogkeresztúr-Erdőbénye-Patricius Borház-Szerencs-Monok útvonalon.
Addig is a Szent Orbán ereklye látogatható a Tokaj főterén található Jézus Szíve 100 éves Templomban.

MTV tudósítás:
Szent_Orban_zarandoklat.aspx

Részletes beszámoló:
osszefogas-hegyaljaert-a-nemzetert

KÉPEK A SZENT ORBÁN NAPI ZARÁNDOKLATRÓL

hétfő, május 27th, 2013

KÖZGYŰLÉS

hétfő, május 27th, 2013

A Tokaji Borbarátnők Társásága rendes éves közgyűlésén elfogadásra került a 2012. évi beszámoló és a 2013-ra tervezett program.
Beszámoló, közhasznúsági jelentés

A Tokaji Borbarátnők Társaságának 2012. évi tevékenysége :
Részletes leírás

SONOMA BORKÓSTOLÓ KÉPEKBEN

hétfő, május 27th, 2013

2013.05.25-én 16 órakor óriási érdeklődés mellett mutatta be borait a Sonoma testvérvárosi delegáció.

A SONOMAI DELEGÁCIÓ A PARLAMENTBEN

hétfő, május 27th, 2013

A Tokaji Borbarátnők parlamenti látogatást és ebédet szerveztek a Tokajba érkező sonomai testvérvárosi delegációnak.

„Sonoma bemutatkozik” – Kaliforniai borkóstoló a Borok Házában

kedd, május 21st, 2013

2013. május 25. (szombat) 16 óra – Borok Háza (Tokaj, Dózsa György u. 2.)

2012 őszén Haraszthy Ágoston születésnapjának 200. évfordulóján a kaliforniai Sonoma és Tokaj testvérvárosok lettek.

Az idei tokaji borfesztiválra vendégként Magyarországra érkezik Sonoma város delegációja, hogy megismerkedjenek Tokajjal és a környék kiváló boraival.

A borfesztivál programjaként a sonomaiak is ízelítőt adnak különleges kaliforniai boraikból a Tokaji Borbarátnőkkel közös szervezésben.

A „Sonoma bemutatkozik” borkóstoló keretében Tom Blackwood, a Buena Vista borászat kereskedelmi igazgatója mutat be egy 9 borból álló kaliforniai borsort, amely többek között a „Winery of the Year” nyertes Buena Vista, DeLoach, JCB és Lyeth borászatok boraiból állt össze.

A borsor:

2009 Buena Vista Winery Carneros Chardonnay

2010 JCB #33 Sonoma Coast Chardonnay

2009 Buena Vista Winery Carneros Pinot Noir

2010 DeLoach Vineyards Estate Russian River Pinot Noir

2008 DeLoach Vineyards Sonoma County Forgotten Vines Zinfandel

2011 Buena Vista Winery Sonoma County Reserve Zinfandel

2009 Buena Vista Winery Count’s Founders Red Sonoma County

2010 Lyeth Chronology Reserve Cabernet Sauvignon Sonoma County

2011 Buena Vista Joliesse Late-Harvest Chardonnay

Szeretettel várunk minden érdeklődőt 2013. május 25-én (szombat) 16 órára a Borok Házába (Cím: Tokaj, Dózsa György u. 2.) erre a különleges borászati eseményre.

Szent Orbán ereklye a Tokaji borvidéken!

hétfő, május 13th, 2013

Szent Orbán zarándoklat Mádon

hétfő, május 13th, 2013


„Savanyú lesz a bor, ha Orbán napja esős, édes, ha tiszta az idő.”
A természettel együtt dolgozó emberek, így a szőlészek és borászok életében is mindenkor különösen fontos szerepet hordoztak az időjárás és a termés minőségének befolyásolására vonatkozó szokások. A kereszténység számos szőlővédőszentet ismer, akikhez az év folyamán időről időre fohászkodunk az eredményes évjárat reményébe.
Az egyik ilyen Szent Orbán, a szőlő, a szüretelők, vincellérek és kádárok védőszentje. A hagyomány szerint pápaként ő rendelte el, hogy a miseáldozat kelyhét és tányérkáját aranyból vagy ezüstből készítsék. Ezért kehellyel, később szőlőfürttel a kezében szokták ábrázolni.
Orbán napján kisebb lehűléstől lehetett tartani, és a szőlőtermést igyekeztek a szőlősgazdák védelmezni. Ennek érdekében a szőlőhegyeken a kései fagyok, egyéb időjárási pusztítások ellenében Orbán szobrokat állítottak. Ha jó idő volt, szobrát borral lelocsolták, felvirágozták, kaláccsal megajándékozták. Ha viszont hideg, fagyos idő köszöntött be, néhány helyen megdobálták, megvesszőzték a szent szobrát.
Kevesen tudják, hogy Monokon, a Sarlós Boldogasszony tiszteletére felszentelt templomban őrzik Szent Orbán vértanú ereklyéjét. XIV. Kelemen pápa ajándékozta az ereklyét gróf Andrássy Istvánon keresztül Monoknak. A gróf egyik Rómában tett látogatása alkalmával a monoki szőlőkből származó aszú borral kínálta meg a pápát, amely felettébb ízlett neki. A következő alkalommal hiányolta a nedűt, mire a gróf elmondta, hogy lefagytak a szőlősök, nem volt termés. Állítólag ekkor adományozta az egyházfő az ereklyét Andrássynak, hogy védelmezze a szőlőt Monokon és Tokaj-hegyalján.
Május 25-én útra kel az ereklye. Az esemény rangját azok a programok garantálják, amelyeket Koltai Gábor, nemzetközileg elismert filmrendező és színigazgató vezényel. Orbán napján díszes és ünnepélyes körülmények közepette eljuttatják az ereklyét több település érintésével Tokajba, ahol alapításának 100. évfordulóját ünnepli a katolikus templom.
Mád 11 órakor kapcsolódik be az ünnepi programba. Az ereklye fogadása a Szent Tamás tető alján történik, majd lovas huszárok, népviseletbe öltözött gyerekek kíséretében tovább indul a Szent Tamás tetőre, ahol ökumenikus istentisztelet keretén belül megáldják és megszentelik az ereklyét és az újbort.
A Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület pincészetei és több mádi pincészet is nyílt napot tart, ahol különböző gasztronómiai és kulturális programok színesítik a poharazgatást. Lehet kóstolni mádi sajtot, kézműves lekvárokat, szarvasgombás kencéket, magokból készült süteményeket, de lesz olyan pincészet, ahol különböző borecet fajtákkal ismerkedhetnek a vendégek. A borkóstoltatás mellet bepillantást nyerhetnek a borkészítés titkaiba, megismerkedhetnek a mádi borászok, borászatok történeteivel. A dűlőtúrákon nyomon követhetik a szőlő munka folyamatának jelenlegi szakaszát és miközben a táj szépségében gyönyörködnek megkóstolhatják az adott dűlőből származó borokat. Ételekről a pincészetek kínálata mellett az erre a napra a Mádi Művelődési ház előtti parkba kitelepülő mádi Gusteau gondoskodik. A gasztro piknik különleges ételkínálata mellet, szintén kóstolhatóak a mádi borok. Ezen a napon a gyerekeket sem kell otthon hagyni, mert több pincészet gyerekbarát környezetben fogadja a vendégeket, illetve a parkban, a rendezvény alatt, különböző kézműves foglalkozásokon vehetnek részt és a tavalyi évben átadott játszótér is a gyerekek rendelkezésére áll. Este fél nyolctól díjátadásokra kerül sor a főutcán felállított színpadon, majd 20 órai kezdettel a Budapest Bár koncertje pezsdíti fel a hangulatot. A rendezvényt utcabál zárja a Vis Maior zenekarral.
Nyitott pincék: Barta Pincészet, Bodnár Pincészet, Budaházy Pincészet, Demetervin, Ferdinánd Pincészet, Lenkey Pincészet, Mádhill, Szent Tamás, Szepsy, Takács Pincészet, Úri Borok Pincészete, Tokaj Classic
További információ:
mad.info.hu, facebook.com/MadiUjborUnnep

Szent Orbán zarándoklat

hétfő, május 13th, 2013

Mádi programTérkép