Archive for november, 2017

Tokaj-Hegyalja Piac 2017. november 12.

péntek, november 10th, 2017

Demeter Endre borász szüreti élményei a Tokaj-hegyaljai borvidékről

csütörtök, november 2nd, 2017

 ÁT KELL ÉLNED, HOGY ELHIDD – MAGYARORSZÁG RÁD VÁR!

Megkérdeztük Demeter Endrét, milyennek értékeli az idei évjáratot a borvidéken?

„A kitűnő évjáratok között emlegetik majd az ideit: minden kategóriában és stílusban megadta a lehetőséget a komoly borok készítéséhez a korai éréssel és az enyhe és száraz ősszel a Természet. Nekem nagyon fontos év ez, az első dűlőnszelektált pezsgőnk és életem eddigi legkomolyabb dűlős szamorodni alapanyaga is emlékezetesnek ígérkezik, de ugyanígy fontos, hogy lehetett kitűnő minőségű aszúszemet szedni.”

Ön szerint mely fajták mutatják idén a legszebb arcukat a borvidéken?

„2017 a Furmint éve, és az időjárás kegyes segítséget nyújtott ahhoz, hogy egészséges, érett, valóban csodás alapanyaggal dolgozhasson minden borász, aki felelősen gondozta a borvidékünk fő fajtáját. Olyan csodálatosan tiszta mustokkal dolgozhattunk idén, amire az öregek is azt mondták, hogy mutatóba is alig láttak hasonlót. Ez mindenképpen bíztató. Mivel még van hátra abból a közös feladatunkból, hogy Tokajt visszahelyezzük a bor világtérképén az illő helyére, számomra egyértelmű, hogy a csúcsbor potenciálját egyértelműen hordozó fő fajtánk, a Furmint kívánja a következő években a kiemelt figyelmünket, annak ellenére, hogy szőlészként nagyon szeretem a hárslevelű tőkéimet is.”

Tudna említeni egy kiemelkedően szép élményt a szüret vagy az azt megelőző időszak kapcsán?

„A mádi emberek sokat viccelnek, ugratják egymást, és a falunk egy kommunaként működik, közös az öröm és a gond is, így amikor szüreti időben zajlik az élet, rengeteg – legalábbis szerintem – nagyon tréfás történet születik nap mint nap. Egy eset számomra biztosan megmarad: a nagy alapanyagokat 18 órát áztatjuk, és a présből a műszerek mérési tartományánál magasabb must folyt ki. Feszülten várták az embereink a labor eredményét, és fogadásokat is kötöttek. Jó érzés, hogy hisznek a munkájuk eredményében, lehetetlen csúcsokra bátran fogadnak, és nyernek! Anyukám sosem adott pezsgőt ilyen örömmel szerintem.”

Milyen típusú borokat kóstoljunk Tokajban Ön szerint?

„A társaság egyéniségéhez, kedvéhez, a programhoz, a helyzethez, a felkészültséghez, az elszántsághoz, az évszakhoz mindig van legalább egy tökéletes tétel. Hála Istennek nagyon magas minőségi sztenderdekkel, egységes de egyedi stílusokkal készülnek csoda klassz borok a borvidéken. Azt javaslom, hogy mindenki keresse a valóban saját magának éppen megfelelőt, és látogasson el gyakran, hiszen élő világörökségünk megismerése egy folyamat, ami hitünk szerint élethosszig kitart.”

 

 

Megjelent: Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. MTŰ hírlevélben.