Haraszthy200

Kaliforniai borok Tokaji szemüvegen át

Borbarátnők kóstoltattak

A „Harszthy200” című Sonoma-Tokaji rendezvénysorozat előfutáraként rendezett a Tokaji Borbarátnők Társasága borkóstolót a Tokaji Borok Háza pincéjében a Borfesztivál egyik érdekességeként. Haraszthy Ágoston, akit a kaliforniai borászkodás atyjaként ismerhetünk, 200 éve született augusztus 31-én. Az évforduló alkalmából egész nyáron a grófot ünneplik a kaliforniai Sonoma város Buena Vista Borászatában, melyet Haraszthy alapított 1857-ben. Ebből a borászatból ered az az ötlet, hogy Tokaj és Sonoma kössenek testvérvárosi kapcsolatot. A borbarátnők női érzékenységükkel egyből megragadták az alkalmat, hogy elővegyék boraikat és néhány kaliforniai palackot:

Szent Tamás Pince,

Mád 2011 Erzsébet Pince,

Zafír dűlő Furmint-Hárslevelű 2010

Mondavi Private selection Chardonnay 2010

Grand Circle Chardonnay 2010

Hess Árvay Zempléni Chardonnay/válogatás 2009 Bárdos Sarolta,

Barakonyi Hárslevelű 2009

Béres Lőcse Furmint 2008

Hess Su’skol Vineyard 2007

Szepsy Szent Tamás Furmint 2008 Uri borok,

Sárgamuskotály (száraz) 2006 Demetervin, édes szamorodni 2007

Chalk Hill 2009 Botrytised Semillon,

Chalk Hill, Sonoma County Patrícius 6 puttonyos aszú 2003.

A rendezvény kezdetén Humayer Balázs a Haraszthy200 szervezője, tartott előadást a gróf kalandos életéről és vitathatatlan érdeméről a kaliforniai borászkodásban. A borok bemutatásában és felszolgálásában Kulcsár Edit (Demetervin), Bárdos Sarolta (Tokaj Nobilis) és Májer Jánosné Arday Otilia borbarátnők segédkeztek. A jó hangulatról Kis Gergely Márton tiszteletes úr gondoskodott citerájával és kobzával, fantasztikus hangjával és meghökkentő bordalaival. Magát a borkóstolót Prácser Hajnalka (Erzsébet Pince) vezette, hiszen Ő egy évig pont az új testvérvárosban élt. (Férjét: Ron Wiegand, master of wine, master of somelier, is erről a környékről importálta Tokajba.) Hajni nemcsak bemutatta a borokat, hanem tapasztalatait is megosztotta az érdeklődőkkel. Például megtudhattuk, hogy a kaliforniaiak nyelve jobban szereti a kimondottan édes ízeket, míg a tokaji nyelv jobban hajlik a savasabb felé. Bemutatta, hogy mi a különbség Napa Völgy és Sonoma Völgy között. Az utóbbi sokban hasonlít a Tokaji Borvidékre: éghajlat, víz közelsége, nem túl agresszív P.R. tevékenység, valamint mind a két borvidék hiszi, hogy hazája legkiválóbb borait termeli.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük