Bál – másképpen

Találós kérdés: fehér, hideg és csikorgó. Vajon mi ez? Nem más, mint a februári tél Mádon. Ebben az évben ugyanis a Tokaji Borbarátnők Társasága február 9-én Mádon bálozott, nem is akármilyen társaságban.

Jó társaságban persze soha nem volt hiány a Borbarátnők jótékonysági báljainak 9 éves történetében, most viszont tényleg jó szélesre nyitották kapuikat. A Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület tagjai és a 2012-es év „Év Bortermelője” szintén Mádhoz kötődik – Áts Károly személyében. Ez adta az apropos-t ahhoz, hogy ebben az évben ne a szokásos szűkebb körben, hanem a helyi termelőkkel kiegészülve szervezzék meg a bált.

 

A Mádi Kúria konferencia központjában gyülekeztek a vendégek – megjegyzem a helyiség jól vizsgázott. Kényelmes volt vendégnek és személyzetnek egyaránt – akikből nem volt hiány, de erről majd később.

Immár hagyományosan Papp Endre konferált – hangjának meleg ám határozott tónusa sokunknak hiányzik a televízióból – jól ismert humorával lazítva a kezdeti hűvöskés visszafogottságot.

Már a köszöntő falatkáknál kiderült, hogy ezen az estén érdemes lesz a kulináris oldalra is erősen koncentrálni. A fogadó ital a Demetervin Pincészet Délceg (száraz furmint házasítás) 2011-es bora volt. Élénk, lendületes de nem súlytalan bor, kitűnő indítás. Ízelítő a falatkákból:

Sós tölcsérbe töltött liba rilette, kecskesajt krémmel Kacsamájjal töltött kosárka, birsalmával Bükki hegyi sajtra tálalt csicsókás zsendice, mangalica sonkával Padlizsánkrém, házi pirítóssal

Jó néhány ismerős, és igazán harmonikus íz jutott osztályrészéül annak, aki belevetette magát a kóstolgatásba.

A valódi kezdést Tatárka József Mád polgármesterének megnyitója jelentette.

Utána következett a borbarát hölgyek viselet kiállításhoz kapcsolódó bemutatója. Papp Endre felvezetése után a kevésbé szégyellős borbarátnők – Béres Klára, Majer Otília Hampel Katalin ruháját viselte, Bárdos Sarolta és Kubus Vali Szalai Zsuzsanna a Tokaji Borbarátnők tervezőjének báli ruháját mutatta be, Árvay Jánosné és Kulcsár Edit Gistl Anna alkotását, dr. Gősi Árvay Angelika Georgina Emese (leendő új tag a társaságban) Tankó Judit ruhájában mutatkozott be. Papp Endre következő bemutatottja maga Tankó Judit Munkácsy-díjas öltözéktervező iparművész volt.

A rövid, ámbár izgalmas divatbemutatót követően Kulcsár Edit nyitotta meg a bált, a jelen lévő borbarátnőkkel együtt.

Már semmi nem tartóztathatta fel a következő hideg előételt. Tiszai harcsa körözött, enyhén füstölt süllő pástétommal és uborka salátával. A hozzá kínált borok: Istenhegy Furmint 2010 (Árvay Családi Pincészet) és Barakonyi Furmint 2011 (Tokaj Nobilis Szőlőbirtok). A felvezető Délceget Demeter Endre, a harcsa körözötthöz kínált két bort pedig Árvay Angelika és Bárdos Saci mutatta be. Mindkét bor elég erőteljes karakter volt ahhoz, hogy a hal izgalmas ízeit elkísérje. A meleg előétel: korianderes libamájkolbász parajfőzelékkel, zempléni vargányával. A hozzá kínált bor: Perce Furmint 2011 (Szt. Tamás Szőlőbirtok és Pincészet). Ifj. Szepsy István mutatta be a bort, melyet többen a bál előtt már kóstolták, a budapesti nagy Furmint Február kóstolón. Nagytestű, koncentrált és komplex bor, a hordós érlelés még érezhető ízeiben de már most komoly reményekre jogosít.

Nem maradhatott ki a tánc sem: a Csillagszemű táncegyüttes fiataljainak bemutatója következett. Valójában a Borbarátnők gyermekei lassan kinövik a Csillagszeműt, de nem véletlen, ha mindenki örömmel várja őket. Jól esik tiszta tekintető, lelkes fiatalt látni.

Ünnepélyes pillanat következett: a Háznagy bemutatta és méltatta az Év Bortermelőjét, Áts Károlyt. Szokásos szerény modorában vette a köszöntést, de hozott magával bort is: Szt. Tamás Furmint 2011 (Royal Tokaji Borászati Zrt.). Fiatal, igen lendületes tétel, az évjárathoz képest komoly savszerkezettel. A főételhez kínált másik bor a Béres Szőlőbirtok és Pincészet Lőcse Furmint 2008 bora volt. Ezt Béres Klári mutatta be. Az első főétel: Bodrogkeresztúri kacsamell, gesztenyés sütőtökpürével és encsi mini “süteménnyel”.

Pihentető fogásként Papp Endre Háznagy Verjus sorbet-t konferált fel, a Szt. Tamás Szőlőbirtok és Pincészet verjus-jéből. Demeter Zoltán már készített verjut korábban, komoly lehetőség rejlik ebben a finom kis „fűszer”-ben.

Hercegh Flóra műsora következett – jól is tett egy kis lazítás, mielőtt a második főfogás megérkezett.

Lassan párolt zempléni vaddisznónyak, mangalica császárral, fehér káposztás zöldségekkel és céklahabbal. Mellé Úrágya Furmint 2011 (Szepsy Pincészet) és Betsek Furmint 2009 (Orosz Gábor) került sorra, a termelők bemutatásával. Az Úrágya szokásos – a szepsy furmintok között Ekkor jött el az ideje annak is, hogy a Háznagy (Papp Endre) a Mádi Kört és a korábbi hegyaljai Év Bortermelőit is méltassa, bár valójában Árvay János és Szepsy István nem sok bemutatást kíván, mindkettőjük munkássága ismert és elismert a borkedvelők körében.

Vége felé közeledett az étkezés – nem a bál maga – így jöhetett St. Martin és a desszert is. Tokaji kék-sajtos vargabéles puding, házi barack fagylalttal – hozzá Tokaji Aszú 6 p. 2006 (Gróf Degenfeld Szőlőbirtok) kínáltatott.

Az est végén derült fény arra, hogy ezúttal nem egy chef kezét és ízlését dicsérhettük, hanem Ruprecht László vezetésével egy komoly csapat végezte a munkát ezen az estén. Nagy Krisztián Chef és Martonosi Zsolt étterem vezető mellet a Walter Étteremből Sovák Zoltán Chef és Tatai Márk felszolgáló, az egri Imola Udvarházból Czetner Attila Chef és Szeredi Tamás és Végh Balázs felszolgálók, a Rosinante Étteremből Gál Zsolt Chef, a Manga Ízműhelyből Ruprecht László, Hernyák Tomi és Szabó Dorka, Pannonhalmáról a Viator Étteremből Gyurik Gábor Chef és Takács Gábor Étterem vezető. A mádiak is besegítettek a Gusteau Kulináris Élményműhelyből Horváth Gábor Chef és Szemán Ágnes felszolgáló segített a Mádi Kúria csapatával. Az est „karmestere Dudás Szilárd volt, de az encsi Anyukám Mondta Étteremből az est sikerén dolgozott Dudás Szabolcs  Chef  is. A komoly köszönő szavak és a Borkollégium ajándék könyvei jó helyre kerültek: ezen az estén tényleg nagyon komoly szakmai munka folyt, szépen összeállított menüsor, kifogástalan kivitelezés jellemezte.

Valójában nem maradt más hátra, mint hogy Papp Endre bemutassa az LKBEAT zenekart (akik a vacsora alatt is szolgáltatták a zenét), hogy a bálozó vendégsereg – ha nem nehezedet volna el a komoly kihívást jelentő vacsorától – táncra perdüljön.

Dióhéjban ennyi: jó volt. Jól éreztük magunkat, köszönet a szervezőknek!! Jövőre, 2014. március 1-jén a X. ünnepi bálon találkozunk.

Mészáros Gabriella