Tokaji Borbarátnők Báljai 2010-2014

A Tokaji Borbarátnők 10. Jótékonysági bálját
2014. március 1-jén 19 órától tartottuk Mádon A Kúria rendezvénytermében.

kilnc
„Nagyon örülünk annak, hogy a Tokaji Borbarátnők bálja ennyire népszerű, amit igazán bizonyít, hogy az idén már jó előre elfogytak a belépőjegyek – mondja Kulcsár Edit, a Társaság elnöke. „Fontos dolog ez, hiszen Társaságunk egyik küldetése ennek a csodálatos országrésznek, Tokaj-Hegyaljának népszerűsítése és kiváló boraink megismertetése idehaza és természetesen külföldön is.”

A Borbarátnők ezen törekvését segíti a bál két díszvendége is. Az Egyesült Államokból érkezett Kalifornia egyik legbefolyásosabb borszakértő újságírója, Pierce Carson, a Napa Valley Register főszerkesztője, míg a briteket Caroline Gilby, master of wine, nemzetközileg jegyzett borszaktekintély képviselte. Carson úr nem csak a bálon vett részt, hanem négy napot töltött a borvidéken, számos borászatba látogatott el, és megismerkedhetett a régió borászaival, kiváló boraival.
A jótékonysági bál idei célja Szent Orbán ereklyéjének széles körben való megismertetése, a hozzá kötődő éves zarándoklat támogatása. Kevesen tudják, hogy a bor, a borászok, vincellérek és kádárok védőszentjének ereklyéje Tokaj-Hegyalján, Monokon található a római katolikus templomban. A Tokaji Borbarátnők kezdeményezésére és szervezésében tavaly első alkalommal egész Tokaj-Hegyalját „bejárta” a szent ereklye, községről-községre jártak, ahol papi áldással, énekkel, tánccal, jó borokkal várták a zarándokokat. A Borbarátnők most is azon fáradoznak, hogy ez az igazán különleges közösségi megmozdulás évről évre ismétlődő eseménnyé válhasson.
A bál hangulatáról a Vivat Bacchus énekegyüttes művészei gondoskodtak.

Menü:
– Birsalmás, sós macaron kacsamájhabbal
– Grillezet kecskesajt édesköményes sült céklahabbal
– Kiflimorzsában sült borjúláb zöld almával
– Marinirozott fogasfilé, sült “kaláccsal” citrusos hollandival
kétféle petrezselyemmel
– Tanyasi csirke duó, tárkonyos körtével, vargányaroyallal és zellerhabbal
– Bárányfartő malacoldalassal, fehérkáposztaszósszal, korianderes sült céklákkal
– Kelkáposztás zempléni szarvassült csicsókagracinnal
és római köményessülttökökkel
– Fehércsokoládé-mousse verjus-vel, tokaji asszús fügelekvárral
és vaniliás sárgabarackfagylaltal
A hatfogásos menü sort a Borbarátnők és a Mádi Kör boraihoz Jakabffy László és Ruprecht László komponálta a Stílusos Vidéki Éttermiség részvételével:
Gusteau Kulináris Élményműhely, Mád
Macok Bisztró és Borbár, Eger
Walter vendéglő, Perbál
Viator Apátsági Étterem és Borbár, Pannonhalma
Chianti Étterem, Veszprém
Baricska Csárda, Balatonfüred
Manga Gasztroműhely, Etyek
Ikon Étterem, Debrecen
Mandula Étterem, Villány
Oroszlános Borvendéglő és Borhotel, Tállya
Primás Pince, Esztergom
Cloid New Yorkban, Nyíregyháza

Tokaji Borbarátnők IX. bálja
2013. február 9.-én 19 órától a Mádi Kúria rendezvénytermében tartottuk.

9.bál

Jó társaságban persze soha nem volt hiány a Borbarátnők jótékonysági báljainak 9 éves történetében, most viszont tényleg jó szélesre nyitották kapuikat. A Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület tagjai és a 2012-es év „Év Bortermelője” szintén Mádhoz kötődik – Áts Károly személyében. Ez adta az apropos-t ahhoz, hogy ebben az évben ne a szokásos szűkebb körben, hanem a helyi termelőkkel kiegészülve szervezzék meg a bált. A Mádi Kúria konferencia központjában gyülekeztek a vendégek.

Már a köszöntő falatkáknál kiderült, hogy ezen az estén érdemes lesz a kulináris oldalra is erősen koncentrálni. A fogadó ital a Demetervin Pincészet Délceg (száraz furmint házasítás) 2011-es bora volt. Élénk, lendületes de nem súlytalan bor, kitűnő indítás. Ízelítő a falatkákból:
Sós tölcsérbe töltött liba rilette, kecskesajt krémmel Kacsamájjal töltött kosárka, birsalmával Bükki hegyi sajtra tálalt csicsókás zsendice, mangalica sonkával Padlizsánkrém, házi pirítóssal.
A valódi kezdést Tatárka József Mád polgármesterének megnyitója jelentette.
Utána következett a borbarát hölgyek viselet kiállításhoz kapcsolódó bemutatója. Papp Endre felvezetése után a kevésbé szégyellős borbarátnők – Béres Klára, Majer Otília Hampel Katalin ruháját viselte, Bárdos Sarolta és Kubus Vali Szalai Zsuzsanna a Tokaji Borbarátnők tervezőjének báli ruháját mutatta be, Árvay Jánosné és Kulcsár Edit Gistl Anna alkotását, dr. Gősi Árvay Angelika Georgina Emese (leendő új tag a társaságban) Tankó Judit ruhájában mutatkozott be. Papp Endre következő bemutatottja maga Tankó Judit Munkácsy-díjas öltözéktervező iparművész volt.
A rövid, ámbár izgalmas divatbemutatót követően Kulcsár Edit nyitotta meg a bált, a jelen lévő borbarátnőkkel együtt.
Már semmi nem tartóztathatta fel a következő hideg előételt. Tiszai harcsa körözött, enyhén füstölt süllő pástétommal és uborka salátával. A hozzá kínált borok: Istenhegy Furmint 2010 (Árvay Családi Pincészet) és Barakonyi Furmint 2011 (Tokaj Nobilis Szőlőbirtok). A felvezető Délceget Demeter Endre, a harcsa körözötthöz kínált két bort pedig Árvay Angelika és Bárdos Saci mutatta be. Mindkét bor elég erőteljes karakter volt ahhoz, hogy a hal izgalmas ízeit elkísérje. A meleg előétel: korianderes libamájkolbász parajfőzelékkel, zempléni vargányával. A hozzá kínált bor: Perce Furmint 2011 (Szt. Tamás Szőlőbirtok és Pincészet). Ifj. Szepsy István mutatta be a bort, melyet többen a bál előtt már kóstolták, a budapesti nagy Furmint Február kóstolón. Nagytestű, koncentrált és komplex bor, a hordós érlelés még érezhető ízeiben de már most komoly reményekre jogosít.
Nem maradhatott ki a tánc sem: a Csillagszemű táncegyüttes fiataljainak bemutatója következett. Valójában a Borbarátnők gyermekei lassan kinövik a Csillagszeműt, de nem véletlen, ha mindenki örömmel várja őket. Jól esik tiszta tekintető, lelkes fiatalt látni.

Ünnepélyes pillanat következett: a Háznagy bemutatta és méltatta az Év Bortermelőjét, Áts Károlyt. Szokásos szerény modorában vette a köszöntést, de hozott magával bort is: Szt. Tamás Furmint 2011 (Royal Tokaji Borászati Zrt.). Fiatal, igen lendületes tétel, az évjárathoz képest komoly savszerkezettel. A főételhez kínált másik bor a Béres Szőlőbirtok és Pincészet Lőcse Furmint 2008 bora volt. Ezt Béres Klári mutatta be. Az első főétel: Bodrogkeresztúri kacsamell, gesztenyés sütőtökpürével és encsi mini “süteménnyel”.
Pihentető fogásként Papp Endre Háznagy Verjus sorbet-t konferált fel, a Szt. Tamás Szőlőbirtok és Pincészet verjus-jéből. Demeter Zoltán már készített verjut korábban, komoly lehetőség rejlik ebben a finom kis „fűszer”-ben.
Hercegh Flóra műsora következett – jól is tett egy kis lazítás, mielőtt a második főfogás megérkezett.

Lassan párolt zempléni vaddisznónyak, mangalica császárral, fehér káposztás zöldségekkel és céklahabbal. Mellé Úrágya Furmint 2011 (Szepsy Pincészet) és Betsek Furmint 2009 (Orosz Gábor) került sorra, a termelők bemutatásával. Az Úrágya szokásos – a szepsy furmintok között Ekkor jött el az ideje annak is, hogy a Háznagy (Papp Endre) a Mádi Kört és a korábbi hegyaljai Év Bortermelőit is méltassa, bár valójában Árvay János és Szepsy István nem sok bemutatást kíván, mindkettőjük munkássága ismert és elismert a borkedvelők körében.
Vége felé közeledett az étkezés – nem a bál maga – így jöhetett St. Martin és a desszert is. Tokaji kék-sajtos vargabéles puding, házi barack fagylalttal – hozzá Tokaji Aszú 6 p. 2006 (Gróf Degenfeld Szőlőbirtok) kínáltatott.
Az est végén derült fény arra, hogy ezúttal nem egy chef kezét és ízlését dicsérhettük, hanem Ruprecht László vezetésével egy komoly csapat végezte a munkát ezen az estén. Nagy Krisztián Chef és Martonosi Zsolt étterem vezető mellet a Walter Étteremből Sovák Zoltán Chef és Tatai Márk felszolgáló, az egri Imola Udvarházból Czetner Attila Chef és Szeredi Tamás és Végh Balázs felszolgálók, a Rosinante Étteremből Gál Zsolt Chef, a Manga Ízműhelyből Ruprecht László, Hernyák Tomi és Szabó Dorka, Pannonhalmáról a Viator Étteremből Gyurik Gábor Chef és Takács Gábor Étterem vezető. A mádiak is besegítettek a Gusteau Kulináris Élményműhelyből Horváth Gábor Chef és Szemán Ágnes felszolgáló segített a Mádi Kúria csapatával. Az est „karmestere Dudás Szilárd volt, de az encsi Anyukám Mondta Étteremből az est sikerén dolgozott Dudás Szabolcs Chef is. A komoly köszönő szavak és a Borkollégium ajándék könyvei jó helyre kerültek: ezen az estén tényleg nagyon komoly szakmai munka folyt, szépen összeállított menüsor, kifogástalan kivitelezés jellemezte.
Valójában nem maradt más hátra, mint hogy Papp Endre bemutassa az LKBEAT zenekart.

A VIII. Jótékonysági Bálról
2012 február 11.én 19 órától tartottuk a Mádi Kúria rendezvénytermében.

8.bálo

A Tokaji Borbarátnők Társasága azért jött létre, hogy segítsen a Tokaji bor méltó régi nagy hírét visszaállítani, valamint, hogy népszerűsítsék a kulturált borfogyasztást. A VIII. Jótékonysági Bálon, a Mádi Kúria rendezvénytermébe, a boraikhoz a magyar konyha nagyjait hívták: Anyukám Mondta Étterem – Encs, Chianti Étterem – Veszprém, Gusteau Élményműhely – Mád, Imola Udvarház – Eger, Mandula Étterem – Villány, Walter Étterem – Perbál. Az összefogást az is bizonyította, hogy nem csak a borbarátnők saját borait kínálták a kulináris különlegességekhez, hanem a Mádi Kör borászainak legkiválóbb dűlős borait is.
A borvacsora sikeréhez hozzájárult St. Martin, csodálatos játékával, aki nem először volt partnere a borbarátnőknek. Ez alkalommal a Bodrogkeresztúri Eötvös József Általános Iskolát támogatták, melynek néptáncos növendékei fáradtságot nem kímélve, kedves-, a népi hagyományokat gyermekszemmel látó, műsorral kedveskedtek a vendégeknek.

Tokaji Borbarátnők VII. bálja
2011. február 26.-án 19 óra Tokaji Kulturális és Konferenciaközpont

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
7.bálokk

Mivel a februárt kikiáltották a furmint havának, erről is több szakmai
előadást hallhattunk. Az is elhangzott, hogy ez a divatos bor idén
ünnepli 400adik születésnapját. Pálffy István, a Híradó egykori
szerkesztője, országgyűlési képviselő, előadásában önmagához híven arra
hívta fel a figyelmet, hogy hogyan segíthetnek önmagukon a borászok, ha
okosan használják a médiát. Számos hozzászólást váltottak ki a következő
előadók szavai is a kiváló témaválasztás miatt. Szepsy István és Árvay
Angelika (aki Mészáros Gabriella borakadémikus szavait tolmácsolta)
pedig már teljesen ráhangolták a majdnem 100 résztvevőt szívből jövő,
eredeti előadásukkal a 9 borból álló Furmint borkóstolóra.
A borbarátnők másik, nem titkolt szándéka a konferenciával az volt, hogy
az ide érkező bálozni vágyó vendégek ne csak a vacsora keretin belül
kóstolják a boraikat. Akik pénteken részt vettek a konferencián ,
alternatív programként szombat délelőtt dűlő látogatásra mehettek a
Disznókő Borászatba. Így tette ezt Giefing úr a Fertő Világörökségből,
aki évek óta látogat a vidékünkre, de még mindig nem tud betelni a
tokaji borok íz világával.
A szombat esti nagy durranás a Tokaji Kulturális Konferencia Központban
kapott helyet, mint már 7 éve, hagyományosan. A jótékonysági bál célja
nem az , hogy a drága belépő árát elfogyasszák a vendégek. A költségek
után megmaradó összeg mindig jótékony célra kerül, minden évben egy
iskola vagy művészeti intézmény javára. Megtisztelte a rendezvény
sorozatot Demeter Ervin kormánymegbízott, aki hegyaljai lakosnak számít
és elkötelezettsége megkérdőjelezhetetlen a borvidék iránt.
Az idén a sötét havas estében a bejáratnál egy régi konyha elevenedett
meg a vendégek szeme előtt, egy óriási kemencében pedig tűz lobogott, a
régi tálalón sok gyertya világított. A beljebbtérők Szent Tamás Tokaji
pezsgőt kaptak a kezükbe fatüzelésű kemencébe sült finomságokkal. A
konferencia termet most is Vadászi Katalin tokaji virágkötő öltöztette
fel, így az bordó orchideák illata elvarázsolta a belépőket, és érezték
a harmóniát a bálterem berendezéseivel. A konferanszié Papp Endre, aki
hűséges híve a borbarátnőknek, Kulcsár Edit elnök asszonyt kérte fel a
bál megnyitására.

A zöldfűszeres bodrogi harcsatartár és pácolt fürjtojás elfogyasztása
után Hampel Katalin divattervező népi ruháiból tartottak gyertyás
divatbemutatót a házigazdák a Miskolci Gráciák segítségével ( Pelczné
dr. Gál Ildikó és Dr. Sallai Zsuzsa). Mindenkinek ízlett a tárkonyos
burgonya krémleves fonyi bárányragu levessel kombinálva, és a
Bodrogkersztúri rózsaszín kacsamell almás savanyú káposztával, köményes
céklával. Amíg a divatbemutató többi elemére készültek, Török Tilla
népdalénekes szórakoztatta a 118 fős vendégsereget. Mindenkit
lenyűgöztek az elkövetkezendő ruhaköltemények , melyeket Hampel Kati 3
kategóriába osztott be: fekete fehér, piros fekete, estélyi ruha. Nem
csak a hölgyek, hanem kísérőik is ámulattal követték a varázslatos
kollekciót és azt gondolták “biztos, hogy kell nekem egy ilyen” vagy ”
én ilyenben hozom jövőre a feleségem”. A rögtönzött manökenek
megkönnyebbülve ülhettek az asztalhoz és nyugtázták, hogy most már
elfogyaszthatják a kiérdemelt desszertet, a birsalmás rétest,
szegfűszeges méz fagylalttal és 6 puttonyos Patrícius aszúval. Aki a
vacsoránál kóstolt 6 borral nem érte be, felfáradt az emeleti borbárba
és további 13-ból válogathatott kedvére. A férfiak esetenként egy szivar
és jó barátok társaságában borozgattak ,mint egy úri kaszinóban és
folytathatták a vitát hazánk sorskérdéseiről, és a borvidék jövőjéről. A
résztvevők hajnal háromig ropták a Madarak együttes zenéjére a táncot.

Tokaji Borbarátnők VI. bálja
Tokaj Kulturális és Konferencia Központ

6.

A szervezők lázas igyekezettel készültek a régió legrangosabb báljára, ahol a bornak passzolnia kellett az itallal, a felszolgálók tömkelege, szinte egyszerre szolgálta ki a 105 bálozót, akik a borvidékről és főleg Budapestről érkeztek, és mindehhez a kulturális rendezvényeknek is illeszkedni kellett. A Kulturális Konferencia Központban mindennek a tokaji borról kellett szólnia beleértve a virágdíszítéseket. A jótékonysági bál bevételét a borbarátnők, az idén a Mezőzombori Általános Iskolának ajánlották fel.

Fogadó:
Érlelt sonka vörösboros almapürével
Borjúcomb tonhalas krémmel
Gyömbéres-zöldcurrys vajhal
La Perla Frizzante 2008 habzó bor – Demetervin

Hideg előétel
Szarvasgombás érlelt szürke marha bélszín uborkás tapenáde-val és bazsalikomos zöldsalátával
Tokaj Kikelet Pince Tokaji Furmint 2007.

Leves
Csicsóka – édesburgonya – angolzeller krémleves vaníliás libamáj érmével
Patrícius Borház Kft. Tokaji Furmint 2007. Bendecz dűlő

Meleg előétel
“Tokaji” jércecomb rolád furmintszószban, karalábés burgonyapürével
Béres Szőlőbirtok és Pincészet Lőcse Furmint 2007.

Főétel:
Borjúpofa vargányás szószban, Puy-i lencseraguval vajban sült sárga és fehér puliszkával
Szepsy István Pincészete Tokaji Furmint 2007. Urbán dűlő

Desszert
Tejfölös omlós fánk exotic saláta és joghurt krémmel
Desszertvariáció Mihályi Lászlótól és Hercegh Zoltántól
Orosz Gábor Tokaji Aszú 6 puttonyos 2000.

A desszert és a hozzá dukáló 6 puttonyos 2000-es aszú elfogyasztása után Papp Endre bemutatta a séfeket, akik erre az estére a borászok mellé megteremtették a csodát:
Hercegh Zoltán, Mógor Attila-67 Étterem Székesfehérvár, Cetner Attila-Imola Udvarház Eger, Bujdosó Barnabás-Stand Bisztró Budapest, Takács Gábor-Andrássy Kúria, Németh László-67 Étterem Székesfehérvár, Mihályi László-Európa bajnok cukrász Desszertszalon Budapest
A Borbárt a Tokaj Renessaince a Tokaji Nagyborok Egyesülete szervezte. A
Sajtbár T. Nagy Tamás sajtjaiból került összeállításra.
Csathó Pál grafikusművész A szőlő és a bor dicsőítése című kiállítása a karzaton megtekinthető.
Az est során a Bakos Stúdió – Bakos Zoltán, a borvidékek fotósa képeiből tekinthetnek meg összeállítást.
A vendégek szórakoztatásáról az Allegra női vonósnégyes és az Albatros zenekar gondoskodott.