Szent Orbán nap Erdőbénye

Idén is Erdőbényére érkezik Szent Orbán

2015. május 23-25-én, a pünkösdi hétvégén különleges ünnepre készül Tokaj-Hegyalja: Szent Orbánnak, a szőlő, a bor, a szőlészek, borászok, kádárok védőszentjének csontereklyéje immár harmadik alkalommal járja körbe a borvidéket. Nagy öröm számunkra, hogy Erdőbényén újra köszönthetjük.

Szent Orbánhoz kapcsolódó programok Erdőbényén és a Béres Szőlőbirtokon:
Pünkösdi Nyitott Pince – május 23-25., 10-19 óra, egész nap pincelátogatás, borkóstolás, kedvezményes borvásár
Béres Borterasz – május 23., szombat:
14.00-15.00 Ki volt Szent Orbán? – Regéczy-Béres Melinda előadása a szőlő és a bor védőszentjéről
15.00-17.00 Muzsikál a Zsindely népi együttes
Szent Orbán ereklye fogadása május 24., vasárnap, a 8.30 órai szentmisén, az erdőbényei római katolikus templomban
A Szent Orbán csontereklyéről
A Tokaji Borbarátnők Társasága, a Monoki Önkormányzat közreműködésével, 2013-ban határozta el, hogy a Szent Orbán csontereklye megismertetésére programsorozat szervezésébe kezd. Azt ugyanis a helyiek közül is csak kevesen tudták, hogy Szent Orbán földi maradványai 1771 óta a Tokaji Borvidéken, Kossuth Lajos szülővárosában, Monokon találhatóak, a Sarlós Boldogasszony Templomban. Ekkor adományozta az ereklyét XIV. Kelemen pápa gróf Andrássy Istvánnak, hogy biztosítsa a bőséges aszú termést a borvidék számára.
Szent Orbán a szőlő, a bor, a szőlészek, borászok, kádárok védőszentje. A vértanúhalált szenvedett pápa a 3. században élt, életéről keveset tudunk. A középkori hagyomány szerint ő rendelte el, hogy a mise áldozati kelyhét és tányérkáját aranyból vagy ezüstből készítsék el, ezért jellegzetesen szőlőfürttel vagy kehellyel szokták őt ábrázolni. Az évszázadok alatt így vált belőle a szőlő és a bor patrónusa.
Szent Orbánt sokan tisztelik, több helyütt áll szobra, temploma. Szent Orbánhoz számos népi hagyomány is kapcsolódik. Azt mondják, savanyú lesz a bor, ha Orbán napja esős, és édes, ha tiszta az idő. Annyi bizonyos, hogy a május 25-e vagyis Orbán-nap környéki rossz idő nem kedvez a szőlő virágzásának.
A Tokaji Borbarátnők Társasága szeretettel vár minden érdeklődőt a május 23-25-én, Szent Orbán tiszteletére szervezett programsorozatra.
Az ereklyét ünnepi szentmise keretében bocsájtják útjára Monokról, május 23-án, szombaton, 10 órakor. A hétvége során számos Tokaj-hegyaljai településen várják az érdeklődőket nyitott pincékkel és kulturális programokkal a borászatok. További információ: www.tokajiborbaratnok.hu

8X7Z1fYk8poTV06214ZM67I1sdeq