Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló

Borbarátnők tagja: Gróf Degenfeld Mária.

Gróf DegenfeldA Gróf Degenfeld Szőlőbirtok borainak megalkotásánál a legfontosabb célunk, hogy sikeresen ötvözzük a több évszázados munkafolyamatokat a legújabb borászati ismeretekkel és a legmodernebb technológiákkal. Ezt a törekvésünket erősíti a ma már 35 hektáros ökológiai szőlőtermesztés és a szigorú hozamkorlátozás, mely a fogyasztók körében is igen népszerű, s díjak sorát elnyert borok készítését eredményezi. Elsődleges fontosságú az adott ültetvény. Feladatunk, hogy megtanuljuk az adott dűlővel azonosítható érzékszervi lényeget kifejezésre juttatni és felismerhetővé tenni évről-évre.
„A nemesség kötelez” –minőség kompromisszumok nélkül. Ez határozza meg a birtok fejlődésének irányát, a birtokon folyó munka és a termelt borok minőségét.
A szőlőbirtok általános filozófiáját négy szóval lehet jellemezni: minőség, természetesség, hagyománytisztelet és nemesség. Életünkben mindig fontos szerepet töltött be Tokaj.Gróf Degenfeld Imre révén több mint másfél évszázadra nyúlik vissza szőlőtermesztő, borkészítő hagyományunk, s ezen szenvedélyünket generációkon keresztül megőriztük. Férjemmel 1994-ben határoztuk el, hogy újjáélesztjük a szőlőbirtokot, és első osztályú termőterületeket, valamint egy ősi pincét vásároltunk Tarcalon, Tokaj mellett. A birtokrészek a tarcali Terézia dombon és a Mézesmál dűlőben, Mád, valamint Mezőzombor határában terülnek el, 100 hektáron és egész Tokaj-hegyalja legjobb szőlőterületei közé tartoznak.