Tokaji Borbarátnők Báljai

 

Tokaji Borbarátnők Társasága 11. jótékonysági bál
Mádi Kúria rendezvényterme 2015

10420329_918214668208917_8339962717564426336_n

A Tokaji Borbarátnők Társasága 2015. február 14.-én megtartja  hagyományos Jótékonysági Bálját, idén már XI. alkalommal. A  menü  a legkiválóbb  helyi alapanyagokból  készül, a Tokaji Borbarátnők és a Mádi Kör tagjainak dűlőszelektált boraihoz. A Bál menüje:

 

5Gróf Degenfeld Furmint Pezsgő 2011  (Degenfeld)
Fogadó falatok: Szarvasgombás, bükki mozzarella, karotta pürével Harcsa körözött, hal tepertővel Borjú tatár, kapribogyós sült paprikával

Barakonyi Furmint 2013  (Tokaj Nobilis)
Házilag füstölt szilvásváradi pisztráng filé, fürjtojással, kaviárral és zellerrel

Úrágya 57. 2012  (Demetervin)
Kacsacomb, kacsamájjal, almás kimchi-vel, sáfrány szósszal

Tokaji Furmint Lőcse dűlő 2013 (Béres Szőlőbirtok)
Keleméri, báránysült, kucsmagombás kukorica pürével, narancsos sült paradicsommal
Tokaji borecetes, csipkebogyó sorbet

Szent Tamás Furmint 2011 (Szent Tamás)
Korianderes szarvas gerinc, céklával és turbolya gyökérrel

Tokaji Szamorodni 2009 (Szepsy)
Sütőtökös sajttorta, körtés zöldborsó fagylalttal
Tokaji Aszú 6p 2003 (Patricius Borház)

FullSizeRender3

Tokaji Borbarátnők Kávék, kávé különlegessége: Pörkölte a Tokaj Kávépörkölő Manufaktúra Borbár a Tokaji Borbarátnők és a Mádi Kör boraiból .
A vacsorát Ruprecht László irányításával megvalósító éttermek:
Anyukám Mondta Étterem  Encs
Baricska Csárda Balatonfüred
Chianti Étterem Veszprém
Európa Group / Pannónia hajó/ Budapest
Gusteau Kulináris Élményműhely Mád
Ikon Étterem Debrecen
Jankovich Hotel Rácalmás
Kistücsök Étterem Balatonszemes
Macok Bisztró és Borbár Eger
Mandula Étterem Villány
Manga Gasztroműhely Etyek
Spaletta Kecskemét
Viator Apátsági Étterem és Borbár Pannonhalma
Walter Vendéglő Perbál

_+STB2530 TOK 11 B.BÁL 1502 _+STB3087 TOK 11 B.BÁL 1502       _+STB3129 TOK 11 B.BÁL 1502

 

_+STB2548 TOK 11 B.BÁL 1502

 

_+STB2592 TOK 11 B.BÁL 1502

_+STB2600 TOK 11 B.BÁL 1502
_+STB2659 TOK 11 B.BÁL 1502

_+STB2719 TOK 11 B.BÁL 1502 _+STB2824 TOK 11 B.BÁL 1502

 

_+STB2766 TOK 11 B.BÁL 1502

 

 

_+STB3142 TOK 11 B.BÁL 1502 _+STB3129 TOK 11 B.BÁL 1502

 

_+STB3051 TOK 11 B.BÁL 1502

 

 

 

 

Tokaji Borbarátnők Társasága 10. jótékonysági bál
Mádi Kúria rendezvényterme 2014

_STB2484

„Nagyon örülünk annak, hogy a Tokaji Borbarátnők bálja ennyire népszerű, amit igazán bizonyít, hogy az idén már jó előre elfogytak a belépőjegyek – mondja Kulcsár Edit, a Társaság elnöke. „Fontos dolog ez, hiszen Társaságunk egyik küldetése ennek a csodálatos országrésznek, Tokaj-Hegyaljának népszerűsítése és kiváló boraink megismertetése idehaza és természetesen külföldön is.”

tizenkettő

A Borbarátnők ezen törekvését segíti a bál két díszvendége is. Az Egyesült Államokból érkezett Kalifornia egyik legbefolyásosabb borszakértő újságírója, Pierce Carson, a Napa Valley Register főszerkesztője, míg a briteket Caroline Gilby, master of wine, nemzetközileg jegyzett borszaktekintély képviselte. Carson úr nem csak a bálon vett részt, hanem négy napot töltött a borvidéken, számos borászatba látogatott el, és megismerkedhetett a régió borászaival, kiváló boraival. A jótékonysági bál idei célja Szent Orbán ereklyéjének széles körben való megismertetése, a hozzá kötődő éves zarándoklat támogatása. Kevesen tudják, hogy a bor, a borászok, vincellérek és kádárok védőszentjének ereklyéje Tokaj-Hegyalján, Monokon található a római katolikus templomban. A Tokaji Borbarátnők kezdeményezésére és szervezésében tavaly első alkalommal egész Tokaj-Hegyalját „bejárta” a szent ereklye, községről-községre jártak, ahol papi áldással, énekkel, tánccal, jó borokkal várták a zarándokokat. A Borbarátnők most is azon fáradoznak, hogy ez az igazán különleges közösségi megmozdulás évről évre ismétlődő eseménnyé válhasson. A bál hangulatáról a Vivat Bacchus énekegyüttes művészei gondoskodtak.

fotóMenü: – Birsalmás, sós macaron kacsamájhabbal – Grillezet kecskesajt édesköményes sült céklahabbal – Kiflimorzsában sült borjúláb zöld almával – Marinirozott fogasfilé, sült “kaláccsal” citrusos hollandival   kétféle petrezselyemmel – Tanyasi csirke duó, tárkonyos körtével, vargányaroyallal és zellerhabbal – Bárányfartő malacoldalassal, fehérkáposztaszósszal, korianderes sült céklákkal – Kelkáposztás zempléni szarvassült csicsókagracinnal   és római köményessülttökökkel – Fehércsokoládé-mousse verjus-vel, tokaji asszús fügelekvárral   és vaniliás sárgabarackfagylaltal A hatfogásos menü sort a Borbarátnők és a Mádi Kör boraihoz Jakabffy László és Ruprecht László komponálta a Stílusos Vidéki Éttermiség részvételével: Gusteau Kulináris Élményműhely, Mád Macok Bisztró és Borbár, Eger Walter vendéglő, Perbál Viator Apátsági Étterem és Borbár, Pannonhalma Chianti Étterem, Veszprém Baricska Csárda, Balatonfüred Manga Gasztroműhely, Etyek Ikon Étterem, Debrecen Mandula Étterem, Villány Oroszlános Borvendéglő és Borhotel, Tállya Primás Pince, Esztergom Cloid New Yorkban, Nyíregyház

Tokaji Borbarátnők Társasága 9. jótékonysági bál
Mádi Kúria rendezvényterme 2013

Jó társaságban persze soha nem volt hiány a Borbarátnők jótékonysági báljainak 9 éves történetében, most viszont tényleg jó szélesre nyitották kapuikat. A Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület tagjai és a 2012-es év „Év Bortermelője” szintén Mádhoz kötődik – Áts Károly személyében. Ez adta az apropos-t ahhoz, hogy ebben az évben ne a szokásos szűkebb körben, hanem a helyi termelőkkel kiegészülve szervezzék meg a bált. A Mádi Kúria konferencia központjában gyülekeztek a vendégek.

DSC00013

Már a köszöntő falatkáknál kiderült, hogy ezen az estén érdemes lesz a kulináris oldalra is erősen koncentrálni. A fogadó ital a Demetervin Pincészet Délceg (száraz furmint házasítás) 2011-es bora volt. Élénk, lendületes de nem súlytalan bor, kitűnő indítás. Ízelítő a falatkákból: Sós tölcsérbe töltött liba rilette, kecskesajt krémmel Kacsamájjal töltött kosárka, birsalmával Bükki hegyi sajtra tálalt csicsókás zsendice, mangalica sonkával Padlizsánkrém, házi pirítóssal. A valódi kezdést Tatárka József Mád polgármesterének megnyitója jelentette. Utána következett a borbarát hölgyek viselet kiállításhoz kapcsolódó bemutatója. Papp Endre felvezetése után a kevésbé szégyellős borbarátnők – Béres Klára, Majer Otília Hampel Katalin ruháját viselte, Bárdos Sarolta és Kubus Vali Szalai Zsuzsanna a Tokaji Borbarátnők tervezőjének báli ruháját mutatta be, Árvay Jánosné és Kulcsár Edit Gistl Anna alkotását, dr. Gősi Árvay Angelika Georgina Emese (leendő új tag a társaságban) Tankó Judit ruhájában mutatkozott be. Papp Endre következő bemutatottja maga Tankó Judit Munkácsy-díjas öltözéktervező iparművész volt. A rövid, ámbár izgalmas divatbemutatót követően Kulcsár Edit nyitotta meg a bált, a jelen lévő borbarátnőkkel együtt. Már semmi nem tartóztathatta fel a következő hideg előételt. Tiszai harcsa körözött, enyhén füstölt süllő pástétommal és uborka salátával. A hozzá kínált borok: Istenhegy Furmint 2010 (Árvay Családi Pincészet) és Barakonyi Furmint 2011 (Tokaj Nobilis Szőlőbirtok). A felvezető Délceget Demeter Endre, a harcsa körözötthöz kínált két bort pedig Árvay Angelika és Bárdos Saci mutatta be. Mindkét bor elég erőteljes karakter volt ahhoz, hogy a hal izgalmas ízeit elkísérje. A meleg előétel: korianderes libamájkolbász parajfőzelékkel, zempléni vargányával. A hozzá kínált bor: Perce Furmint 2011 (Szt. Tamás Szőlőbirtok és Pincészet). Ifj. Szepsy István mutatta be a bort, melyet többen a bál előtt már kóstolták, a budapesti nagy Furmint Február kóstolón. Nagytestű, koncentrált és komplex bor, a hordós érlelés még érezhető ízeiben de már most komoly reményekre jogosít. Nem maradhatott ki a tánc sem: a Csillagszemű táncegyüttes fiataljainak bemutatója következett. Valójában a Borbarátnők gyermekei lassan kinövik a Csillagszeműt, de nem véletlen, ha mindenki örömmel várja őket. Jól esik tiszta tekintető, lelkes fiatalt látni.

borba. 001 borba. 002

borba. 003

Ünnepélyes pillanat következett: a Háznagy bemutatta és méltatta az Év Bortermelőjét, Áts Károlyt. Szokásos szerény modorában vette a köszöntést, de hozott magával bort is: Szt. Tamás Furmint 2011 (Royal Tokaji Borászati Zrt.). Fiatal, igen lendületes tétel, az évjárathoz képest komoly savszerkezettel. A főételhez kínált másik bor a Béres Szőlőbirtok és Pincészet Lőcse Furmint 2008 bora volt. Ezt Béres Klári mutatta be. Az első főétel: Bodrogkeresztúri kacsamell, gesztenyés sütőtökpürével és encsi mini “süteménnyel”. Pihentető fogásként Papp Endre Háznagy Verjus sorbet-t konferált fel, a Szt. Tamás Szőlőbirtok és Pincészet verjus-jéből. Demeter Zoltán már készített verjut korábban, komoly lehetőség rejlik ebben a finom kis „fűszer”-ben. Hercegh Flóra műsora következett – jól is tett egy kis lazítás, mielőtt a második főfogás megérkezett.

Lassan párolt zempléni vaddisznónyak, mangalica császárral, fehér káposztás zöldségekkel és céklahabbal. Mellé Úrágya Furmint 2011 (Szepsy Pincészet) és Betsek Furmint 2009 (Orosz Gábor) került sorra, a termelők bemutatásával. Az Úrágya szokásos – a szepsy furmintok között Ekkor jött el az ideje annak is, hogy a Háznagy (Papp Endre) a Mádi Kört és a korábbi hegyaljai Év Bortermelőit is méltassa, bár valójában Árvay János és Szepsy István nem sok bemutatást kíván, mindkettőjük munkássága ismert és elismert a borkedvelők körében. Vége felé közeledett az étkezés – nem a bál maga – így jöhetett St. Martin és a desszert is. Tokaji kék-sajtos vargabéles puding, házi barack fagylalttal – hozzá Tokaji Aszú 6 p. 2006 (Gróf Degenfeld Szőlőbirtok) kínáltatott. Az est végén derült fény arra, hogy ezúttal nem egy chef kezét és ízlését dicsérhettük, hanem Ruprecht László vezetésével egy komoly csapat végezte a munkát ezen az estén. Nagy Krisztián Chef és Martonosi Zsolt étterem vezető mellet a Walter Étteremből Sovák Zoltán Chef és Tatai Márk felszolgáló, az egri Imola Udvarházból Czetner Attila Chef és Szeredi Tamás és Végh Balázs felszolgálók, a Rosinante Étteremből Gál Zsolt Chef, a Manga Ízműhelyből Ruprecht László, Hernyák Tomi és Szabó Dorka, Pannonhalmáról a Viator Étteremből Gyurik Gábor Chef és Takács Gábor Étterem vezető. A mádiak is besegítettek a Gusteau Kulináris Élményműhelyből Horváth Gábor Chef és Szemán Ágnes felszolgáló segített a Mádi Kúria csapatával. Az est „karmestere Dudás Szilárd volt, de az encsi Anyukám Mondta Étteremből az est sikerén dolgozott Dudás Szabolcs  Chef  is. A komoly köszönő szavak és a Borkollégium ajándék könyvei jó helyre kerültek: ezen az estén tényleg nagyon komoly szakmai munka folyt, szépen összeállított menüsor, kifogástalan kivitelezés jellemezte. Valójában nem maradt más hátra, mint hogy Papp Endre bemutassa az LKBEAT zenekart.

Tokaji Borbarátnők Társasága 8. jótékonysági bál
Mádi Kúria rendezvényterme 2012

A Tokaji Borbarátnők Társasága azért jött létre, hogy segítsen a Tokaji bor méltó régi nagy hírét visszaállítani, valamint, hogy népszerűsítsék a kulturált borfogyasztást

.0211-borbaratnok05 A VIII. Jótékonysági Bálon, a Mádi Kúria rendezvénytermébe, a boraikhoz a magyar konyha nagyjait hívták: Anyukám Mondta Étterem – Encs, Chianti Étterem – Veszprém, Gusteau Élményműhely – Mád, Imola Udvarház – Eger, Mandula Étterem – Villány, Walter Étterem – Perbál. Az összefogást az is bizonyította, hogy nem csak a borbarátnők saját borait kínálták a kulináris különlegességekhez, hanem a Mádi Kör borászainak legkiválóbb dűlős borait is. A borvacsora sikeréhez hozzájárult St. Martin, csodálatos játékával, aki nem először volt partnere a borbarátnőknek. Ez alkalommal a Bodrogkeresztúri Eötvös József Általános Iskolát támogatták, melynek néptáncos növendékei fáradtságot nem kímélve, kedves-, a népi hagyományokat gyermekszemmel látó, műsorral kedveskedtek a vendégeknek.0211-borbaratnok01

Tokaji Borbarátnők Társasága 7. jótékonysági bál
Tokaji Kulturális és Konferenciaközpont 2011

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mivel a februárt kikiáltották a furmint havának, erről is több szakmai előadást hallhattunk. Az is elhangzott, hogy ez a divatos bor idén ünnepli 400adik születésnapját. Pálffy István, a Híradó egykori szerkesztője, országgyűlési képviselő,  előadásában önmagához híven arra hívta fel a figyelmet, hogy hogyan segíthetnek önmagukon a borászok, ha okosan használják a médiát. Számos hozzászólást váltottak ki a következő előadók szavai is a kiváló témaválasztás miatt. Szepsy István és Árvay Angelika (aki Mészáros Gabriella borakadémikus szavait tolmácsolta) pedig már teljesen ráhangolták a majdnem 100 résztvevőt szívből jövő, eredeti előadásukkal a 9 borból álló Furmint borkóstolóra. A borbarátnők másik, nem titkolt szándéka a konferenciával az volt, hogy az ide érkező bálozni vágyó vendégek ne csak a vacsora keretin belül kóstolják a boraikat. Akik pénteken részt vettek a konferencián , alternatív programként szombat délelőtt dűlő látogatásra mehettek a Disznókő Borászatba.  Így tette ezt Giefing úr a Fertő Világörökségből, aki évek óta látogat a vidékünkre, de még mindig nem tud betelni a tokaji borok íz világával. A szombat esti nagy durranás a Tokaji Kulturális Konferencia Központban kapott helyet, mint már 7 éve, hagyományosan. A jótékonysági bál célja nem az , hogy a drága belépő árát elfogyasszák a vendégek. A  költségek után megmaradó összeg mindig jótékony célra kerül, minden évben egy iskola vagy művészeti intézmény javára. Megtisztelte a rendezvény sorozatot Demeter Ervin kormánymegbízott, aki hegyaljai lakosnak számít és elkötelezettsége megkérdőjelezhetetlen a borvidék iránt. Az idén a sötét havas estében a bejáratnál egy régi konyha elevenedett meg a vendégek szeme előtt, egy óriási kemencében pedig tűz lobogott, a régi tálalón sok gyertya világított. A beljebbtérők  Szent Tamás Tokaji pezsgőt kaptak a kezükbe fatüzelésű kemencébe sült finomságokkal. A konferencia termet most is Vadászi Katalin tokaji virágkötő öltöztette fel, így az bordó orchideák illata elvarázsolta a belépőket, és érezték a harmóniát a bálterem berendezéseivel. A konferanszié Papp Endre, aki hűséges híve a borbarátnőknek, Kulcsár Edit elnök asszonyt kérte fel a bál megnyitására.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A zöldfűszeres bodrogi harcsatartár és pácolt fürjtojás elfogyasztása után Hampel Katalin divattervező népi ruháiból tartottak gyertyás divatbemutatót a házigazdák a Miskolci Gráciák segítségével ( Pelczné dr. Gál Ildikó és Dr. Sallai Zsuzsa). Mindenkinek ízlett a tárkonyos burgonya krémleves fonyi bárányragu levessel kombinálva, és a Bodrogkersztúri rózsaszín kacsamell almás savanyú káposztával, köményes céklával. Amíg a divatbemutató többi elemére készültek, Török Tilla népdalénekes szórakoztatta a 118 fős vendégsereget. Mindenkit lenyűgöztek az elkövetkezendő  ruhaköltemények , melyeket Hampel Kati 3 kategóriába osztott be: fekete fehér, piros fekete, estélyi ruha. Nem csak a hölgyek, hanem kísérőik is ámulattal követték a varázslatos kollekciót és azt gondolták “biztos, hogy kell nekem egy ilyen” vagy ” én ilyenben hozom jövőre a feleségem”. A rögtönzött manökenek megkönnyebbülve ülhettek az asztalhoz és nyugtázták, hogy most már elfogyaszthatják a kiérdemelt desszertet, a birsalmás rétest, szegfűszeges méz fagylalttal és 6 puttonyos Patrícius aszúval.  Aki a vacsoránál kóstolt 6 borral nem érte be, felfáradt az emeleti borbárba és további 13-ból válogathatott kedvére. A férfiak esetenként egy szivar és jó barátok társaságában borozgattak ,mint egy úri kaszinóban és folytathatták a vitát hazánk sorskérdéseiről, és a borvidék jövőjéről. A résztvevők hajnal háromig ropták a Madarak együttes zenéjére a táncot.

Tokaji Borbarátnők Társasága 6. jótékonysági bál
Tokaji Kulturális és Konferenciaközpont 2010

A szervezők lázas igyekezettel készültek a régió legrangosabb báljára, ahol a bornak passzolnia kellett az itallal, a felszolgálók tömkelege, szinte egyszerre szolgálta ki a 105 bálozót, akik a borvidékről és főleg Budapestről érkeztek, és mindehhez a kulturális rendezvényeknek is illeszkedni kellett.bál6 A Kulturális Konferencia Központban mindennek a tokaji borról kellett szólnia beleértve a virágdíszítéseket. A jótékonysági bál bevételét a borbarátnők, az idén a Mezőzombori Általános Iskolának ajánlották fel.bál9

Fogadó: Érlelt sonka vörösboros almapürével Borjúcomb tonhalas krémmel Gyömbéres-zöldcurrys vajhal La Perla Frizzante 2008 habzó bor – Demetervin

Hideg előétel Szarvasgombás érlelt szürke marha bélszín uborkás tapenáde-val és bazsalikomos zöldsalátával Tokaj Kikelet Pince Tokaji Furmint 2007.

Leves Csicsóka – édesburgonya – angolzeller krémleves vaníliás libamáj                                                                                   érmével Patrícius Borház Kft. Tokaji Furmint 2007. Bendecz dűlő

Meleg előétel “Tokaji” jércecomb rolád furmintszószban, karalábés burgonyapürével Béres Szőlőbirtok és Pincészet Lőcse Furmint 2007.

Főétel: Borjúpofa vargányás szószban, Puy-i lencseraguval vajban sült sárga és fehér puliszkával Szepsy István Pincészete Tokaji Furmint 2007. Urbán dűlőbál3

Desszert Tejfölös omlós fánk exotic saláta és joghurt krémmel Desszertvariáció Mihályi Lászlótól és Hercegh Zoltántól Orosz Gábor Tokaji Aszú 6 puttonyos 2000.

A desszert és a hozzá dukáló 6 puttonyos 2000-es aszú elfogyasztása után Papp Endre bemutatta a séfeket, akik erre az estére a borászok mellé megteremtették a csodát: Hercegh Zoltán, Mógor Attila-67 Étterem Székesfehérvár, Cetner Attila-Imola Udvarház Eger, Bujdosó Barnabás-Stand Bisztró Budapest, Takács Gábor-Andrássy Kúria, Németh László-67 Étterem Székesfehérvár, Mihályi László-Európa bajnok cukrász Desszertszalon Budapest A Borbárt a Tokaj Renessaince a Tokaji Nagyborok Egyesülete szervezte. A Sajtbár T. Nagy Tamás sajtjaiból került összeállításra. Csathó Pál grafikusművész A szőlő és a bor dicsőítése című kiállítása a karzaton megtekinthető. Az est során a Bakos Stúdió – Bakos Zoltán, a borvidékek fotósa képeiből tekinthetnek meg összeállítást. A vendégek szórakoztatásáról az Allegra női vonósnégyes és az Albatros zenekar gondoskodott

Tokaji Borbarátnők Társasága 5. jótékonysági bál
Tokaji Kulturális és Konferenciaközpont
2009. február 14. 19 óra

A vendégeket a borok világában Papp Endre kalauzolta.
A vendégek szórakoztatásáról a Vivat Bachus énekegyüttes és a Polip Music Band zenekar gondoskodott.
Tankó Judit képzőművész ruháinak kiállítása a karzaton volt megtekinthető.

Fogadó ital és falatkák
Mangalicaszűz vargányakrémmel, Rózsaszín kacsamell feketecseresznye-lekvárral, Bazsalikomos spárgakrém pisztrángkaviárral, Szarvassonka szarvasgombás burgonya velutéval
La Perla Friccante 2008 habzó bor – Demetervin

Hideg előétel
Tokajis libamájpástétom körte parféval és házi brióssal
Tokaji késői szüretelésű Hárslevelű 2007. Béres Szőlőbirtok és Pincészet

Leves
Zöldfűszeres kecskesajt krémleves cukkíni darabokkal, köményes tészta rudacskával
Tokaji Furmint 2006. Erzsébet Pince

Főétel
Hársfateában érlelt, birsalmával töltött gyöngytyúkmell fűszeres szarvasgerinc szomszédságában árpagyöngykörítéssel és baconos zöldborsópürével
Szent Tamás 46-os szőlő Furmint 2006. Szepsy István

Desszert
Csokoládés-mákos pite sütőtök raguval és annak habjával
Tokaji Aszú 6 puttonyos 1999. Gróf Degenfeld Szőlőbirtok

Kávé

A vacsorát a borokhoz a Degenfeld Palota Étterem főszakácsa, Hornyák Tibor és Ruprecht László komponálta.

 

 

 

****************************

Tokaji Borbarátnők Társasága 4. jótékonysági bál
Tokaji Kulturális és Konferenciaközpont
2007. február 3. 19 óra

Az est díszvendége a ménesi borvidék volt.
A vendégeket a borok világában Papp Endre kalauzolta.
A vendégek szórakoztatásáról Szűcs István a Kormorán Együttes billentyűse és a Madarak Emerton-díjas és Arany-Nyíl díjas zenekar gondoskodott.
2007. február 3-án 15 órakor nyitottuk Bakos Zoltán Tokaj című fotókiállítását és a művész fotóiból a bál folyamán Tájak és birtokok címmel virtuális bemutatót tartottunk.

Fogadó ital és falatkák
Ehető kanálkákban tálalt köszöntő falat variációk szarvas sonkával, szilvásváradi füstölt pisztránggal, pácolt kacsamellel és házi sajttal
Tokaji Szamorodni 2003 Béres Szőlőbirtok és Pincészet

Hideg előétel
Egészben abált libamáj szeletke szarvasgombás libamájhabbal, mézes birsalma kompóttal, libazsíros bazsalikomos krutonnal és borzselével
Tokaji Sárgamuskotály 2005 Tokaj Nobilis Szőlőbirtok

Leves
Tokaji hárslevelűvel ízesített gombaleves zsályás knédli „szendvicskével”
Tokaji Hárslevelű 2005 Tokaj Kikelet Pincészet

Meleg fogásközi étel
Szent Jakab kagyló spárgaraguval, habos céklaszósszal és pórészalmával
Tokaji Furmint 2005 Szent Tamás Szepsy István Pincészete

Aszútörkölyös szilva sorbet

Főfogás
Rozmaringos báránygerinc őzraguval, gratinirozott sütőtökkel, sült angol zellerrel
Ménesi Kadarka 2002 Balla Géza

Desszert és sajt
Tokaji pincék kincsei az Egri Reform Séf Klub desszertjei és szarvasgombás sajtvariációi

Kóstolható borok: Patricius Borház Tokaji Aszú 6 puttonyos 2002, Gergely Vince Szt. Tamás Cuvée 2002, Béres Szőlőbirtok és Pincészet Tokaji Aszú 5 puttonyos 2003, Balla Géza Kadarissima 2003, DemeterVin Tokaji Szamorodni 2004, Degenfeld Andante 2004, SzepsyIstván Pincészete Tokaji Aszú 6 puttonyos 2002, Árvay és Tsa. Pincészet Tokaji Aszú 5 puttonyos 2001, Tokaj Kikelet Pincészet Tokaji Késői Szüretelésű Cuvée 2003, Erzsébet Pince Elizabeth Aszú 5 puttonyos 1999

Kávé
DemeterVin Madlelke Tokaji Borpárlat

A vacsorát a borokhoz az Egri Reform Séf Klub komponálta Gál Gábor vezetésével.

 

****************************

Tokaji Borbarátnők Társasága 3. jótékonysági bál
Magyar Mezőgazdasági Múzeum
2006. február 18. 19 óra

A vendégeket a borok világában Papp Endre kalauzolta.
A vendégek szórakoztatásáról Szűcs István a Kormorán Együttes billentyűse, Berecz András ének- és mesemondó és a Marsall zenekar gondoskodott.

Előétel I.
Szarvassonka batyu kecsketúróval, Füstölt bélszínfalat sütőtökágyon áfonyával
Chateau Vincent Tokaji Hárslevelű pezsgő

Előétel II.
Pisztrángtölcsér citromfű mártással, citrusos salátával
Tokaj Nobilis Szőlőbirtok – Tokaji Sárgamuskotály 2004

Leves
Tokaji furmint borleves mandulás pereccel
Tokaj Oremus Szőlőbirtok és Pincészet – Mandolás Furmint 2003

Meleg fogásközi étel
Tokaji libamáj körtével grillezve, balzsamkrémmel, birskörte raguval, vörösáfonyával és körteropogóssal
Árvay és Társa Pincészet – Tokaji Édes Élet Cuvée 2000

Főfogás
Töltött borjúuszály császárgomba mártással, töltött zöldségekkel
Szent Andrea Pincészet – Merengő 2003

Sajtbár – Borbár
Aszúszemekben érlelt kéksajt, Gundel Hárslevelű sajt, Gundel Bikavérben érlelt diós sajt
Béres Szőlőbirtok és Pincészet – Tokaji Hárslevelű késői 2003, Tokaji Borbarátnők bora, Tokaj Kikelet Pincészet – Tokaji Furmint 2003, Erzsébet Pincészet – Tokaji Fordítás 2000, Úri Borok Pincészete – Szent Tamás Cuvée 2002, Degenfeld Szőlőbirtok és Pincészet – Tokaji Aszú 5 puttonyos 2000, Orosz Gábor Pincéje – Tokaji Aszú 6 puttonyos 2000, Patrícius Borház – Tokaji Aszú 6 puttonyos 2000

Desszert
Desszert fantázia rétescsőre, túróra, aszalt sárgabarackra és fügére komponálva
Szepsy István Borászata – Tokaji Aszú 6 puttonyos 2002

Feketekávé
Tokajival töltött bonbonok

A vacsorát a borokhoz a Gundel Étterem csapata komponálta Kalla Kálmán vezetésével.

****************************

Tokaji Borbarátnők Társasága 2. jótékonysági bál
Degenfeld Kastély
2005. január 29. 19 óra

A vendégeket a borok világában Papp Endre kalauzolta.
A vendégek szórakoztatásáról St. Martin gondoskodott.

Fogadó ital és falatkák
Forralt bor
Sült gesztenye, Meleg pogácsa, Káposztás, gombás és sonkás hasé, „Mini” lapcsánka

Előétel I.
Mátyás király kedvenc hús esszenciája tokaji borkivonattal
Tokaji Szamorodni, száraz 2000 – Árvay és Társa Pincészet

Előétel II.
Libamájhab aszúszemekkel, aszalt gyümölcsökkel
Tokaji Furmint Botrytis Selection 2001- Pendits Szőlőbirtok és Pincészet

Előétel III.
Kapros harcsapaprikás csuszatésztával
Tokaji Furmint Úrágya dűlő 2003 – DemeterVin

Előétel IV.
Rostlapon sütött hizlalt kacsamáj vajon párolt almakarikával, sütőtökpürével
Tokaji Szamorodni, édes 2003 – Szepsy István

Csitke–sorbet, Tokaj hegy kövein tálalva

Főétel
Borjú és bélszín házassága fűszer-köntösben, polenta trónuson, vargányás rétessel, szedres villányi vörösboros mártással
Villányi Cabernet Sauvignon Barrique 2000 – Gere Attila Pincészete

Desszert
Összeállítás Tokaj-hegyaljai pincészetek, különböző évjáratú 5 puttonyos aszúboraiból

Ízelítő jó magyar és francia sajtokból, mustáros füge és almalekvárral
Összeállítás Tokaj-hegyaljai pincészetek, különböző évjáratú 6 puttonyos aszúboraiból

Kávé

A vacsorát a borokhoz Jakabffy László, Bicsár Attila és a Degenfeld csapat komponálta.

***************************

Tokaji Borbarátnők Társasága 1. jótékonysági bál
Degenfeld Kastély
2004. február 21. 19 óra

A vendégeket a borok világában Papp Endre kalauzolta.
A vendégek szórakoztatásáról Kobzos Kiss Tamás gondoskodott.
Szalai Zsuzsanna kézműves ruhakészítő viselet-kiállítása megtekinthető volt a Degenfeld Palotában.

 

Fogadó italok
Tokaji Hárslevelű pezsgő – Chateau Vincent, Puszta Koktél (Árvay Aszú, sárga Chatreause, Kajszibarack pálinka + Phizalis díszítés), Tokaji Száraz Szamorodni 1996. – Árvay és Társa, Tokaji Furmint 2002. – Török B.
Az aperitif ideje alatt kanálban tálalt apró falatok
Kapros mézben érlelt lazac rózsák vörös kaviárral, Tatár falatok fürjtojással, Mini körte kék sajttal töltve, pirított mandulával
Villán tálalt apró falatok
Rákfarok fekete és zöld olíva bogyóval, póréhagyma szalmával, Érlelt borjúszűz bazsalikommal, szardellás mustármártással

Leves
Tápla-leves ököruszályból, borjúhúsból, sonkából, bárányhúsból, sült tyúkból és galambból, velős kádkával

Hideg előétel
Hizlalt kacsamáj-terrine sütőtök ölelésében egzotikus gyümölcspürével, pirított dióval és pisztáciával
Tokaji Furmint Botrytis Selection 2000. Pendits Pincészet

Halétel
Párolt viza, rákkal töltött vajas pástétommal, vörös kaviárral, fűszeres rákmártással, haltejjel gazdagítva
Tokaji Furmint (Úrágya dűlő) 2002. Királyudvar

Közbeeső
Fácánmell királyi módon Dobos C. József receptje alapján
Tokaji Hárslevelű (késői szüret) 2000. Gróf Degenfeld

Bevezető
Rostlapon sütött libamáj, gyömbéres sárgabarack kompóttal és jegecedett barackkal
Tokaji „Pallas” Furmint (késői szüret) 2001. Füleky Pincészet

Sült
Fiatal szarvasgerinc a zselici erdőkből, szedres, vörösboros, fenyőmagos mártásban, erdei gombás rétessel
Egri Merlot-Syrah 2002. Gál Tibor Pincészete

Tészták
Apáca fánkocskák, Erdélyi diós és mákos kiflik, Sajttorta fehér csokoládéval, Datolyatorta
Tokaji Aszú 5 puttonyos 1998. Gergely Vince

Sajt
Penészes kék sajtok márványlapon
Tokaji Aszú 5 puttonyos 2000. Gróf Degenfeld

Desszert
Tokaji puding aszúszemekkel, citrus öntettel
Tokaji Aszú 6 puttonyos 1999. Szepsy István Pincészete

Kávé

A vacsorát a borokhoz Jakabbfy László és az Alabárdos Étterem komponálta az 1870-es évek báli menüsorai alapján.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük