Különleges kiállítással készülünk az idei Tokaji Szent Orbán Napokra.

Lenzsér – Mezei Kata Anyag és Ima című kiállítását a 2020.február 25.-től március 20.-ig mutatta be az E – Galéria.

A 2020 – ban tartandó 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készített monstranciát ( szentségmutató), és a monstrancia köré tervezett liturgikus tárgyakat mutatták be.

A NEK Titkársága 2018- ban írt ki kétfordulós pályázatot reprezentatív monstrancia művészi tervezésére és elkészítésére.

Az eredményes monstancia – pályázattal egy időben indult három éves MMA – ösztöndíjas időszaka. Témaválasztása a monstancia tervezése és készítése miatt esett liturgikus tárgyak tervezésére és készítésére. Ezek tárgyai szellemiségükben , anyaghasználatukban és szerkesztésükben szorosan kapcsolódnak a monstanciához, melynek tervezésekor alapvetően törekedett a tradicionális, hagyománytisztelő tárgyfelépítésre, de kortárs anyaghasználattal, szerkesztésmóddal és részletképzéssel.

A köré tervezett tárgyak , bár ugyan azt a szerkesztési elvet követik sokkal inkább a kortárs megfogalmazás felé léptek. Ezekkel a tárgyakkal egy gondolatmagot szeretne elültetni. Kibillenteni a látogatót az ezekhez a tárgyakhoz kötődő ismert, megszokott, hagyományos elképzeléseiből. Hiszen miért is mondanánk, hogy Krisztus gótikus vagy Krisztus barokk ? Krisztus egyetemes, kortalan és transzcendens.

A vándorkiáltás következő állomása 2020. május. 22. Mád a Tokaji Szent Orbán Napok keretében a NEK előrendezvényeként.