Egerbe érkezett a szőlő- és bortermelők védőszentjének ereklyéje

Szent I. Orbán pápa ereklyéje XIV. Kelemen pápa ajándéka, melyet Monokon, a Sarlós Boldogasszony templomban őriznek – adta hírül az Egri Főegyházmegye.

Az Egri Érseki Palota udvarán fogadta Ternyák Csaba egri érsek a 230-ban vértanúhalált halt szent pápa ereklyéjét – tudósított honlapján az egyházmegye. Azt írták: a díszes ereklyetartót a palota magánkápolnájába vitték, ahol a főpásztor a sorrendben 17. pápa érdemeit méltatva elmondta: I. Orbán pápa rendelkezett arról, hogy az eucharisztikus edényeket nemesfémből kell készíteni, ez is mutatja, hogy az eucharisztikus lelkület határozta meg a pápa életét. Az ereklyék tisztelete fontos az egyház hitéletében, emiatt különös gonddal őrzik ezeket – fogalmazott a főpásztor. Az üldöztetés idején az őskeresztények katakombái temetkezési helyek is voltak, s a vértanúk földi maradványai közelében tartották a szertartásokat, szentmiséket.

Szent I. Orbán pápa ereklyéjének egy részét elviszik az őszi 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra is, amelyet Budapesten rendeznek szeptember 5-12. között, és amelynek záró szentmiséjén részt vesz Ferenc pápa is.