Gyöngy cikk

Megjenet cikk: GYO_0125_58_59_02_a

Cím: Követték férjeiket
Lead: A Tokaji Borbarátnők Társasága 7. alkalommal rendezi meg jótékonysági bálját 2011. február 26-án. Ez a legelegánsabb bál az Operabál után.

Szöveg: Rendes asszony követi a férjét, és ha borász, akkor a szőlőbe vagy a pincébe is. A Tokaji borvidék „feleségei” ennél is többet tettek. Megalakították a Tokaji Borbarátnők Társaságát. Bizonyítva, mennyire elkötelezettjei a nemes nedűnek, dolgoznak a tokaji bor világhírű minőségének megőrzéséért, a kulturált borfogyasztás elterjesztéséért.

Alc. A királyok bora, a borok királya
Tokaj-Hegyalja világszerte ismert borvidék, 2002 óta szerepel az UNESCO Világörökség listáján. A régi mondást ugyan XIV. Lajosnak, a Napkirálynak tulajdonítják, de a ragyogó bort ma nem csak koronás fők isszák. A tokaji termelők visszahozzák a mindennapok étkezési kultúrájába. A világ legjobb és legdrágább édes bora, a tokaji aszu sokáig a magyar gyógyszerkönyvekben is gyógyhatású anyagként szerepelt.
– Hogy kerülnek a nők a borászat közelébe?
– Ideje leszámolni az előítélettel. A lényeg a jó bor, s mindegy, hogy férfi vagy nő készíti. – mondja Kulcsár Edit, a Tokaji Borbarátnők Társaságának elnöke. – Egyébként a nőknek jó adottságaik vannak, bizonyítottan sokkal jobban kóstolnak. Társaságunkban sikeres, karrierrel rendelkező nők vannak. Mészáros Gabriella például a legmagasabb képzettségű nemzetközi borakadémikus borszakíró, boriskolát vezet. Berecz Stephanie francia származású borásznő közreműködött hazánk legjelentősebb borászati beruházásának beindításakor a Disznókő birtokon. Az idén aranyérmet nyert, muskotály bora – Moonvalley Wines Tokaj borászat 2008-as évjáratú, dűlőszelektált, késői szedésű édes sárgamuskotály – a világ 10 legjobbja közt van. Tagunk Béres Klára, aki férjével újratelepítette a Lőcse dűlőt. A Béres név a Béres cseppel vonult be a köztudatba, de összecseng a tokajival, mindkettő hungarikum.
– Ön szintén családilag kötődik a borászathoz?
– Kereskedelmi üzemgazdász vagyok, hosszú évekig voltam kereskedelmi vezető, banki kockázatkezelő és ingatlanforgalmi szakértő, szervezési osztályvezető. Aztán megszűnt az állásom, és egy munkamániásnak, mint én, ez a legnagyobb tragédia. Felesleges energiámat civil szervezetekben hasznosítottam, 22 éve megalapítottuk az Erdélyi Művészetért Alapítványt. Úgy alakult, hogy a család vásárolt Mádon szőlőbirtokot, ezért lettem tokaji borbarátnő.
Alc. Családias hangulat
– A nevükhöz méltóan önök tényleg barátnők?
– Igen, a borászok egymást segítik, nem féltékenykednek, legalábbis nem komolyan, mert hiába bosszankodnának, hogy a másik többet ad el, a közös érdek mégiscsak a tokaji bor . A szőlőtermesztés és borkészítés szenvedélyes szeretete generációról generációra öröklődik. Szepsy István és családja az egyik legrégebbi borkészítő família Tokaj-Hegyalján, ő a szellemi vezérünk, a világ legjobb 10 borásza között van. Felesége és lányai is borbarátnők. Tehát mi segítünk egymásnak, jó közösséget alkotunk. Ez egy földhözragadt szakma, itt a természet az úr. Magánéletben is összejárunk, borvacsorákat rendezünk, kapcsolatot tartunk más régiók borbarátnőivel, például az egriekkel vagy a dél-alföldiekkel, de a társaság rendezvényei, a közgyűlések is összetartanak minket.
– A bál is egy jó szórakozás, kellemes együttlét.
– Az is, meg kemény munka is. A tokaji borbarátnők nagy energiát fektetnek abba, hogy ide csábítsák a vendégeket, már jó előre megbeszéljük és összeállítjuk a menüt. Évente más séf segít a megfelelő ételek kínálatában, a gálavacsorán fantasztikus ételek kísérik a tokaji borokat.  Mint mindig, lesz sztárvendégünk, idén St. Martin  és Török Tilla fogadta el a meghívásunkat. Nem tagadjuk meg női mivoltunkat, lesz divatbemutató is, Hampel Katalin tradicionális, mégis modern ruhakölteményeiben vonulunk fel. 2004 óta rendezünk jótékonysági bált, amelynek bevételét például a gyerekek művészeti támogatására fordítjuk. Idén a tokaji tájért gyűjtünk, többek között azért, hogy a mádi műemlék dézsmaház ne dűljön össze. A bált megelőző napon konferenciát tartunk a Degenfeld Palotában, Lehetőségek és esélyek a világörökségi borvidékek térségfejlesztési politikájában címmel.

A Tokaji Borbarátnők Társasága alapító tagjai:
Árvay Jánosné  és Árvay Angelika
Árvay Családi Pincészet Rátka

Bárdos Sarolta  
Tokaj Nobilis Szőlőbirtok Bodrogkeresztúr

Berecz Stefanie  
Kikelet Pince Tarcal.

Béres Klára  
Lőcse Szőlőbirtok és Pincészet Rrdőbénye

Bott Judit  
Bott Pince Bodrogkisfalud

Degenfeld Mária  
Gróf Degenfeld Szőlőbirtok

Gál Gyöngyvér  
Wine Princess Kft., Arad

Gergelyné Csarnai Szilvia  
Úri Borok Pincészete  Mád

Kékessy Katinka  
Patricius Borház Tokaj

Kubus Jánosné  
Valéria Panzió, Mád

Kulcsár Edit  
Mádi Pannon Borház Mád

Mészáros Gabriella  
Borkollégium

Szepsy Gabriella  
Szepsy István Borászata, Mád

Tőke Lujza  
Belvárosi Borszalon Kft.

Wille-Baumkauff Márta  
Pendits Szőlőbirtok és Pincészet
Jótékonysági Bál
2011. február 26.
Tokaj Kulturális és Konferencia Központ 
A belépő ára: 25 ezer Ft
 Vezető séf: Ruplect László

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük