A Tokaji Borbarátnők ismét Hegyaljáért

Sajtóközlemény
2011. május 26.
A Tokaji Borbarátnők ismét Hegyaljáért
 
Május 26-án délután ünnepélyes keretek között , vidám hangulatban került sor a Tokaji Borbarátnők legújabb adományának átadására Erdőbényén, a Béres Szőlőbirtokon. A Tokaji Borbarátnők Báljának bevételéből származó támogatást a Tokaj-Hegyalja Fejlődéséért Szövetség részére ajánlották fel a hölgyek. Céljuk az, hogy ismét olyan ügyet segítsenek, amely Tokaj-Hegyalja fejlődése szempontjából kulcsfontosságú. A 200.000 Ft-os adományt a Tokaj-Hegyalja Fejlődéséért Szövetség ügyvivője, dr. Takács András vette át.
A Tokaji Borbarátnők Társasága 2003-ban alakult meg a Tokaj-hegyaljai Mádon, tizennyolc alapító taggal. Az alapítók között szerepelnek a tokaji borvidék női borászai, pincészet tulajdonosok és a borvidék támogatói. A kezdeményezés legfőbb célkitűzése a tokaji borok hazai és nemzetközi hírnevének öregbítése, a Tokaj-hegyaljai szőlőtermesztés és borászathoz kapcsolódó hagyományok folytatása, illetve ápolása – női szemmel és eszközökkel.
Ezzel a szellemiséggel rendezik meg évről évre a Tokaji Borbarátnők Bálját is, amelyet ma már a környék kiemelkedő kulturális és gasztronómiai eseményei között tartanak számon. Emlékezetes, hogy a bálhoz kapcsolódóan egy konferencia is megrendezésre került, amely a borvidék világörökségi kérdéseit járta körül. A bál árbevételét minden alkalommal jótékonysági célra ajánlják fel a Borbarátnők. A korábbi években így kaptak támogatást művészeti és általános iskolák Tokajban, Erdőbényén, Mezőzomborban, illetve segítették a mádi árvíz károsultjait. 2011-ben, a hetedik bál megrendezésekor a bevételt a Tokaj-Hegyalja Fejlődéséért Szövetség munkájának támogatására ajánlotta fel a Társaság.
A Tokaj-Hegyalja Fejlődéséért Szövetség a borvidéken működő borász egyesületek összefogásával jött létre, 2009 júniusában. A már korábban működő kisebb helyi érdekképviseleti szerveződések mellett azért volt szükség a megalakítására, hogy a Tokaj-Hegyalját fenyegető beruházások ellen – mint amilyen az aranyosi vízi erőmű, az erdőbényei bányák, a szerencsi szalmatüzelésű erőmű ügye is volt – a helyi közösség együttes erővel, hatékonyan tudjon fellépni. A Szövetség ügyvivőjének dr. Takács Andrást kérték fel, aki az elmúlt két év során számos nagy jelentőségű ügyben képviselte a borász közösség érdekeit és ért el a régió jövőbeli sorsa, fejlődése szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bíró eredményeket.
Adományukkal a Borbarátnők szeretnék elismerni dr. Takács András és a Tokaj-Hegyalja Fejlődéséért Szövetség áldozatos munkáját és kifejezni azt, hogy rendkívül fontosnak tartják a Szövetség működését. Egyben kifejezik reményüket, hogy a jövőben a Szövetségnek elsősorban nem a borvidéket fenyegető kérdésekkel, hanem a borvidék építésével kell majd foglalkoznia. Ilyen a hamarosan elfogadásra kerülő világörökségi törvény Tokaj-Hegyalját érintő feladatainak koordinálása.

http://vinoport.hu/index.php?node=3485

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük