Tokaji Borbarátnők a burgenlandi Mörbishben

TOKAJ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. szeptember 11., vasárnap 22:57

A Tokaji Borbarátnők meghívottak voltak a burgenlandi Mörbishben
A mintegy 2200 lakosú, kis, Fertő tó menti község együtt ünnepelte a Fertő tó menti településekkel közösen, hogy 10 éve kapták meg a magyarokkal együtt az egész tó kerületére a világörökségi oltalmat kultúrtáj kategóriában. A Fertőtáji Világörökségi Egyesület pedig ezúttal úgy döntött, hogy az érintett osztrák települések közül Mörbishben rendezi meg a 10. évfordulót, ahová meghívták európai világörökségi civil szervezeteket.
A tokaji borvidékről a Tokaji Borbarátnőket hívták meg. Ezt nem spontán döntés volt, mivel az osztrák barátaink itt voltak a Tokaji Borbarátnők Bálján többször is. A közgyűlésen pedig a hölgyek eldöntötték, hogy a Pendits és DemeterVin képviseli őket az egynapos ünnepségen.
A mörbishi polgármester minden meghívott borvidéknek névre szólóan egységes külön leporellót készítetett, amelyet azon a pincéknél helyeztek el, amelyek vállalták, hogy a saját boraik és az étkeik mellett értékesítik a vendég borát is.
A házigazdák példásan minden segítséget megadtak, gondoskodtak még a borok behűtéséről is. A tokajiakat a Laub család fogadta be, s Éva asszony igyekezett minél több vendéget meginvitálni a magyarokhoz is.
A magyarokon kívül más, tokaji gyökerű Vitour partner is képviseltette magát: Lavaux (Svájc), Montalcino ( Olaszország), Wachau (Ausztria), Felső Közép RajnaVölgye (Németország ), Loire Völgye (Franciaország). Egyes borvidékek hoztak maguknak saját zenekart, nekünk – magyaroknak – a szervezők kedveskedtek egy cigány népi zenekarral.
A borkóstolás lehetősége egy napra, szeptember 3-ra, magára a világörökségi ünnepre szorítkozott, de már az első este is voltak érdeklődök, miután ekkora már az installációt a szervezők kirakták.
Rengeteg kerékpáros turista érkezet a fesztiválra, illetve az ünnepségre, de a helybeliek megjegyezték, hogy messze nem annyian, mint amikor az operett fesztivált tartják. – Olyankor minden pincészet, étterem, szálloda, panzió és fizető vendéglátó megellik 30 km-es körzetben – mondták. Éppen ezért csak kíváncsiságból meglestük az operettfesztivál gigantikus létesítményét.
Sajnos már be volt zárva, de a 7500 fős lelátó előtti, a Fertő tóra épített díszletet még nem szerelték le. A dimenziók monumentálisak voltak. Délelőtt volt még ekkor, elviselhető meleg, s enyhe szél fodrozta a Fertő tavat. Nem így délután két órakor, amikor az elegáns, de roppan meleg sátor alatt a tartományi kormányzó és helyettese adta át a 10 évet megörökítő oklevelet a polgármestereknek. Mivel az eseményt az ORF Burgerlandi Regionális Televíziója élőben közvetítette, a konferanszié szerepét a TV egyik műsorvezető nője végezte, erős protokoll szerint, lévén jövőre Ausztriában tartományi választások lesznek.
Magyar részről a 10 Fertő tó menti települést Ivanics Imre országgyűlési képviselő képviselte, aki beszédében utalt arra, hogy a hosszú évtizedetekig fennálló vasfüggöny nem tette lehetővé, hogy a tó egyformán fejlődjön. Osztrák oldalon meg volt a lehetőség arra, hogy a tó kulturális, sport és ökológiai adottságait kihasználhassák, ezért a turizmus és az egyéb infrastruktúra terén a partnereink előrébb állnak. Ugyanakkor a képviselő rámutatatott arra, hogy a Magyar Kormányban meg van a szándék a teljes együttműködésre, és a politikai okok miatt elmulasztott fejlesztések behozatalára. Ehhez kell természetesen az osztrák barátok segítsége és közreműködése is.
A rendezvényre Harald Weiss, Ruszt szabad város polgármestere és Mathiasz Szőke, jegyző is meghívást kapott, lévén Ruszt is a Fertő partján fekszik. Nagy volt az öröm a találkozás alkalmával, hiszen Ruszt szabad város, Tokaj város partnervárosa. Hogy a hőségtől szabaduljunk Weiss polgármester meghívott a Mörbishtől alig négy kilométerre lévő Rusztra, hogy hűsöljünk egy kicsit, meg eldicsekedhessen azzal, hogy a városban mi épült két év alatt. A legnagyobb beruházást az Osztrák Társadalombiztosítási Főigazgatóság végezte. Olyan bentlakásos üdülőfejlesztéssel, ahol a különböző vezetők, üzletemberek regenerálódhatnak, Burn-Out Centrum néven. Meglepetésünkre a másik projekt a tóra épített kétszintes étterem sörözővel, ahonnan pazar kilátás van a város által létesített jacht kikötőre is, amelyet bérbe adtak egy helyi vállalkozónak. Az 1800 lakosú Ruszton a nyár utolsó napján több ezer ember szórakozott vitorlázott, sörözött a Fertő partján, majd ez volt jellemző este a belvárosban is, ahol a jó éttermek megteltek vendégekkel. Be kell vallanunk, hogy bár a vendéglátóink is elmondták, hogy érzik a válság okozta megtorpanást, de ezt mi magyar szemmel nem nagyon észleltük. Persze, mindig a szomszéd fűje a zöldebb.
Közben a Mörbishben a házigazdáink serényen kóstoltatták a magyar borokat, plusz Wille-Baumkauf Márta, igazi PR képességét bevetve. Nagyon sokan megkóstolták a turisták a magyar, azaz tokaji borokat, sokan vásároltak is a két pincészet boraiból, talán nem szerénytelenség leírni, hogy a legtöbben ezért a Laub család pincészetét látogatták meg.
Vagyis a Tokaji Borbarátnők ismét sikerre vitték a Tokaji bor hírnevét fogadalmukhoz híven, egyébként egy olyan borvidéken, ahol van vörös és fehér bor is, ahol beszélnek ruszti aszúról is, és számos borkülönlegességről.
Végezetül, de nem utolsó sorban köszönetet mondunk Richard Giefing Úrnak a Fertő-Neuseedlersee Világörökségi Egyesület Elnökének, aki meghívta a Tokaji Borbarátnőket, egyben különleges figyelmességgel és szeretettel gondoskodott róluk.
Összefoglalva az élményeket, a jó bornak is kell cégér, ezért mindenhova el kell menni, ahol borbemutató, kiállítás, vagy vásár van.

Kép és szöveg: Májer János

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük