Magunkról

“A Hegyaljait is nőnek tartom, de királynőnek. Az egész világ tudja, hogy a Hegyaljainak sehol másutt nem található díszei vannak. A legméltóbb ivási mód: a nagy ebédek és vacsorák után kis pohárral. Lakodalomkor, mielőtt a vendégsereg elszéled, útra, Szent János áldásként. Ki milyet szeret, aszút, vagy szamorodnit, édeset, vagy szárazat. Ez a nagy nyilvánosság bora. Hangversenyek szüneteiben, operában felvonás közt pompás, már csak azért is, mert egyike a legmuzikálisabb boroknak. Akinek rejtélyes betegsége van, igyon Hegyaljait. Az asszony, ha azt akarja, hogy méhében lévő gyermeke büszke és királyi lény legyen, igyon Hegyaljait.”

Hamvas Béla

2004. December 6-án a tokaj-hegyaljai Mádon tizennyolc alapító tag részvételével tartotta alakuló ülését a Tokaji Borbarátnők Társasága. Az alapítók között szerepelnek a tokaji borvidék női borászai, pincészet tulajdonosok és a borvidék támogatói, mint a Borkalauz című kiadvány szerzője Mészáros Gabriella.

A kezdeményezés legfőbb célkitűzése a tokaji borok hazai és nemzetközi hírnevének öregbítése, a tokaj-hegyaljai szőlőtermesztés és borászathoz kapcsolódó hagyományok folytatása, illetve ápolása. Emellett a Társaság tagjai a kulturált formában történő társasági borfogyasztás népszerűsítése érdekében vetik latba tekintélyüket és tudásukat, amitől azt remélik, hogy az egészséges, kulturált, gasztronómiai élményhez kötött borfogyasztás szokásait egyre többen ismerik meg és sajátítják el, ezzel is emelve a hazai borkultúra színvonalát.

A Társaság a célkitűzések megvalósítása érdekében ismeretterjesztő előadások, borbemutatók és borkóstolók rendezésén túl hazai és külföldi birtoklátogatások, cserelátogatások során szerzett tapasztalatok révén kívánják a tokaji borvidék minőségi színvonalát, hazai és nemzetközi elismertségét növelni. Az alapító tagok szándékuk szerint mindent megtesznek azért, hogy a világörökség részét képező Tokaj-Hegyalja, amely méltán nevezhető nemzeti kincsnek, a több évtizedes kényszerű elzártság után az őt megillető méltóságban, közéleti és szakmai támogatottságban részesüljön.