Borbolt

Borboltunkban elérhető boraink 

3909, Mád Rákóczi u.57. 

Árvay Családi Pincészet 

Szabi Furmint – száraz 

Közepes zöldes sárga színű. Illatában akácméz, vanília, érett körte, füst és ásványosság (tűzkő) jelenik meg.Ízében visszaköszön a körte egy kis almával kiegészülve, mellette vanília és aszalt füge. Ásványos és krémes lecsengésű.

Isten- hegy Furmint – száraz 

Közép aranysárga szín. Illata közepesen intenzív, “krémes”, vanília, sósság, vilmoskörte és érett alma, őszibarack, kis kókusz jellemző.Ízében nagyon erőteljes: visszaköszön a vanília, mellette az illatában érzett gyümölcsök. Tartalmas, kerek, ásványos, hosszú lecsengéssel.2015 októberében kézzel szüretelt, a szőlőterületen gondosan válogatott és bogyózás után préselt. 100% furmint. Hordóban erjedt spontán élesztővel, utána hordóban is érlelődött (magyar hordó, 500 literes, 2 éves használt) 18 hónapig.

Béres Szőlőbirtok és Pincészet 

Tokaji Furmint – száraz 

Friss, gyümölcsös bor.
Illatában megjelenik a körte és a grapefruit. Élénk savtartalma teszi ropogóssá. Kellemes, hosszú, citrusos utóíz jellemzi.
Egy igazi friss nyári bor, mely kicsit túlhűtve frissítő kísérője a nyáresti grillezéseknek.

Tokaji Cuvée Késői szüret – édes

Az aranyszínű bor fokozatosan nyílik ki, így mutatja meg mézes, ananászos, édesfűszeres, finoman füstös illatvilágát. Érdemes időt adni neki a pohárban. Kóstoláskor krémes textúra, közepes savak és arányos test jellemzik. Az ízvilág az illat útját folytatja, a botritiszes jegyek narancsos-mandarinos zamatokkal egészülnek ki. A lecsengésben teafüves, pörkölt olajos magvas aromákkal búcsúzik ez a hárslevelű, furmint és sárga muskotály házasításával összeállított cuvée.

Demetervin 

Extra Brut Pezsgő – száraz 

2003 óta kísérletezünk palackos erjesztésű, évjáratos, száraz nyerspezsgőkkel. Az alapborok a saját alacsony terhelésű furmint és hárslevelű ültetvényeinkről készültek, így hordozták a mádi vulkáni talaj egyediségét, a hagyományos készítéssel pedig érdekességet tudtunk mutatni, elegáns formában. A 2014-es évjáratú Extra Brut a Chateau Vincent-tel együttműködésben a Demetervin első kereskedelmi forgalomban elérhető pezsgője. A debütálás évében, 2016-ban készült el a pincészet első – és minden bizonnyal jó ideig egyetlen – 100% furmint alapbor kísérlete.

Délceg – száraz 

A Délceg az a friss, üde, gerinces száraz borunk, amely kellemesen tükrözi a termőhelyet, a mádi karaktert. A szigorú terméskorlátozással, azaz tőkénként 1 kilogramm alatti terheléssel termelt furmint és hárslevelű szőlőt korán szüreteljük, kíméletesen préseljük, majd spontán élesztőkkel, természetes módon erjesztünk ki acéltartályban. Így kapunk egy olyan mádi bort, amelyet igazán jó inni, akár a nyári melegben is.

Furmint – száraz 

Hiszünk a teljes érésben, a kíméletes és gondos feldolgozásban. A szőlőt dűlőszelektáltan, kézi préssel dolgozzuk fel, és spontán módon erjesztjük. Az érlelés során figyeljük fejlődésüket, majd palackozás előtt készítjük el a birtok válogatott furmintját. Ez a bor az Úrágya és a Király dűlők termésének házasítása.

Király Furmint – száraz 

A Király-dűlő legfelső, köves és meredek teraszairól, a kézi művelésű táblákból származó válogatás. Hiszünk benne, hogy Mád egyik legkülönlegesebb, legmagasabb, ugyanakkor igen nehezen művelhető dűlőjének visszatelepítése  egészen egyedi tételeket ad. A fél kilós terhelésű furmint tőkékről a teljesen érett egészséges fürtöket kézi préssel dolgozzuk fel, majd zempléni hordóban spontán módon erjesztjük és érleljük finomseprőn, hat hónapig.

Úrágya 57 Furmint – száraz 

A pincészet zászlósbora az Úrágyán lévő 3 hektárunk közül a tetőn fekvő 57-es parcella 1930-as években telepített, hagyományos bakművelésű szőlőtőkéinek válogatása. Az idős ültetvény mély gyökérzete lehetővé teszi, hogy a vulkáni tevékenységből származó ásványi anyagok koncentrálódjanak a tőkénként fél kilogrammnyi termésben. Az Úrágya 57 mustját kézi préssel nyerjük ki, zempléni hordóban spontán módon erjesztjük, majd érleljük finomseprőn.

Élvezet – édes 

Tokaj üde, gyümölcsös, elegáns arcát mutatja be ez a késői szüretelésű furmintból és hárslevelűből származó természetes édes bor, amely minden értéket hordoz, amiért a borvidéket szeretjük. Az Élvezet egy Junibor koncepcióbor, amely a fiatalokat igyekszik megszólítani.

Szamorodni – édes 

A minőség folyamatos srófolásával, folyamatos kutatással igyekszünk öregbíteni a borvidék jó hírét és annak a borkülönlegességnek elismertségét, amely egykor szabadságharcok anyagi és erkölcsi alapját adta. A szamorodni csak a kiemelkedő évjáratok szüretének legutolsó időszakában készül, amikor az aszúsodott szemeket már nem szedjük ki a fürtből, hanem egyben szedjük, áztatjuk, és préseljük ki a kézi présekben. Az igen magas koncentrációjú must spontán módon erjed helyi hordókban főborrá.

Aszú – édes

Az aszú Tokaj-Hegyalja különleges presztízsterméke, a termékpiramis csúcsa, ezért csak a legmagasabb kategóriában készítünk aszút, a legjobb évjáratokban.A szigorú Mádi Körös eredetvédelemnek megfelelve a tétel az aszúkészítés lényegét igyekszik kifejezni: a világörökségi borvidék kincsét természetes eszenciális formában mutatni be, a mádi dűlőink talajainak ásványossága, a furmint és a hárslevelű egyedisége, a botritisz érleltsége, a zempléni tölgy bársonyossága adják a vibráló aromatikát a krémesen gazdag beltartalomhoz.

Erzsébet Pince 

Lunée Sárgamuskotály – félszáraz 

Gazdag virág- és gyümölcsaroma kavalkád: bodza és az ibolya finom árnyalatait az őszibarackhéj, az almavirág és a grépfrút követi, majd a háttérben a muskotályszőlő kifinomult édességét enyhe mangó illat közvetíti. Nem bogyóztuk, középorsós préssel préseltük, tartályban erjesztettük és az év elején palackoztuk. Egy könnyen iható, üde, friss bor volt a célunk a mindennapokra, mely szépen passzol sokféle ételhez.

Élethárs – édes 

Hárslevelűre jellemző intenzív, tiszta illatok, ananász, fehérhúsú őszibarack, érett körte jegyekkel. Fűszerességében a zsálya dominál, mellette ott a citromfű és egy pici fehérbors is. Ízében csipkebogyóhúsra emlékeztet. A bor hosszan a szájban marad, a végén szép savak támasztják alá az édességet. Önmagában is örömet okoz, de akár főételekhez is fogyasztható maradékcukra ellenére. Vadhúsokhoz például kitűnő.

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok 

Zomborka Furmint – száraz 

Illatában a hordós érlelésre jellemző jegyek finom ásványossággal egészülnek ki, melyet gyümölcsös és enyhén vaníliás illatok követnek. Ízében az élénk savak dinamikája jellemzi, melyhez friss, grapefruitra emlékeztető citrusosság társul. Struktúráját tekintve a 2015-ös évjárathoz képest kicsit visszafogottabb, elegánsabb.
Grillezett halakhoz és tengergyümölcseihez, illetve füstölt halakból készült ételekhez ajánljuk.

Orosz Gábor 

Király Hárslevelű – száraz 

Az ép és tökéletesen érett fürtöket kiválogattuk, belőlük azonnal kíméletes feldolgozással mustot préseltünk, amelyet 220 és 500 literes, második töltésű zempléni tölgyfa hordóba töltöttünk. A hordóban történt erjesztés végén részleges almasav bontás is történt. Az erjedés alatt temperált, 16-17 fokos állandó hőmérsékletet biztosítottunk, majd finom seprőn tartva palackozásig érleltük. A Király-dűlő sajátossága, hogy rendkívül ásványos és nagyon mély ízű és illatú, finom savú bort ad.  Bárányból és borjúból készült sültek ideális kísérője 10-12°C-on szervírozva.

Patricius Borház 

Tokaji Furmint – száraz 

A reduktív technológiának köszönhetően a tokaji Furmintra jellemző gyümölcsösség szépen érvényesül a borban, melyet erőteljes ásványosság és elegáns, de határozott savak tesznek teljessé és hosszúvá. Jól iható, könnyed, mégis tartalmas  tokaji bor.

Patricius Pezsgő Brut 

Hagyományos metódussal készült terroir tokaji pezsgő, mely szépen mutatja a termőhely jellegzetességeit. Hárslevelű, Furmint, Sárga Muskotály házasítás. A Hárslevelűre és a Sárga Muskotályra jellemző gyümölcsösséget kóstoláskor szépen kiegészítik a Furmint feszes savai és a palackos erjesztés és érlelés jegyei.

Pendits Szőlőbirtok 

Furmint Krakkó – száraz 

Mély szalmasárga színt ölt magára a poharunkban lévő bor. Az illatvilág érett tónusú és komplexitást mutat, ahogy jegyeiben kajszit, datolyát, fűszereket fedezünk fel; érdemes rá időt szánni. A korty karaktere az illatnak megfelelő. A szerkezetet egyszerre építik fel: a telt érzetű test, az alacsony alkohol és a közepes mennyiségű, a kompozíciónak ívet rajzoló savak. Az ízvilág leköveti az illatot és határozott minerális vonallal egészül ki.

Hárslevelű – félédes 

 A közepes erejű illat puha, sárgadinnyés, őszibarackos, propoliszos világot mutat. Kóstoláskor az első benyomást az nyújtja, hogy a maradék cukor és a sárga húsú, kontinentális gyümölcsök integrálódnak a közepes savérzettel párosuló citrusos aromákkal, játékos kompozíciót alakítva ki. Az alkohol mennyisége alacsony. Hála a zamatvilágnak és a légies, könnyed hangulatot létrehozó szerkezetnek, kifejezetten vidámnak hat ez a bor. A lecsengést a zamatok által kísért savak teszik hosszúvá.

Szepsy Pincészet 

Furmint – száraz 

A szőlészeti és borászati eljárás minden száraz borunk esetében ugyanaz. A munkák során minden tőke a saját igényeinek megfelelő elbánásban részesül, függően koruktól, típusuktól és elhelyezkedésüktől. A terméskorlátozás azonban minden esetben szigorú, maximum 0,4kg/m2.A „Birtok” Furmint azonban nem egy-egy dűlő, hanem a Furmint különleges karakterét hivatott bemutatni. Fiatalabb szőlők, nagyobb fürtök és a dűlők alsóbb, agyagosabb részeinek termése is belekerül, így könnyebben fogyasztható, kevésbé koncentrált a végeredmény, azonban az egyes dűlők savai és ízei is összeadódnak.A különböző területek termései külön erjednek és érnek enyhe égetésű, közepes méretű, 0-6 éves tölgyfahordókban. Csak ezután születik meg a döntés, melyek kerülhetnek be a házasításba és melyek nem.

Szamorodni – édes 

A szamorodni eljárás az egyik legtermészetesebb, legszerethetőbb a természetes édes borok világában. Az aszú szemek és az egészséges és túlérett bogyók együtt képesek megteremteni a keresett egyensúlyt. Tisztán érződik a talaj és az ásványosság, az édesség pedig nem elfed, csak díszít. Könnyebben fogyasztható, a megszokottól eltérő ételpárosításokat is elbír, sőt kíván.

Tokaj Kikelet Pince

Furmint 

Nagyon elegáns, kimondottan most kezd kinyílni, tavaszias, virágos illat. Vonzó, ízben lendületes, és jól fogyasztható. A furmintra jellemző magas savszerkezete van, de szépen beépülve a borba. Ígéretes, tud tovább fejlődni a palackban. Házasítás több dűlőből- Farkas és Kassai. Erjedés és érlelés hordóban.

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok

Sárgamuskotály -félszáraz 

Borkészítés: Legkorábbi érésű fajta, ezért minden évben ez az első, amit leszüretelünk. Mivel szerettem volna frissességét, eleganciáját megőrizni, ezért soha nem kerül hordóba. Tartályban erjed hűtött körülmények között. Illata intenzív, de nem tolakodó, nagyon hosszan bomlik ki poharunkban.  Könnyed, gyümölcsös, friss szőlőre emlékeztető aromák után egy testes bort kóstolhatunk. Hosszú utóízében megjelennek ásványos jegyek is.

Furmint, Birtok – száraz

Borkészítés: Ebben a borban mindkét dűlőnk termése benne van. Részben tartályban erjed, részben pedig hordóban. A hordós rész rövid idejű (kb. három hónap) érlelést kap még 220 l-es hordókban. Könnyebb, gyümölcsösebb bor, mint a dűlőválogatott borok. A  bor illatában a körte mellett mandula jelenik meg.

A savai finomak és elegánsak. Hosszú utóíz és jó egyensúly jellemzi a bort.

Susogó Furmint- száraz 

Borkészítés: Ez a Furmint a  Csirke-mál dűlőnkből szelektált kis tétel. A talaj eltér a többi dűlőrészlettől, itt a riolit helyett kemény andezit található már a felszínhez is közel, ezért  az innen születő bor teljesen más karakterű, hűvös és elegáns, minerális bort ad. A köves, sziklás talaj miatt nagyon keveset tudunk termelni ezen a területen, tőkénként max. 0,5 kg szőlővel számolunk. Illatában is határozottan ásványos, kovaköves, később lennek meg a körtés jegyek. Ízben minerális, szikár, de kellemes savak jelentkeznek. Hosszú bor, tisztán gyümölcsös jegyekkel.

Már elérhető a TOKAJI BORBARÁTNŐK BORKLUBBJÁNAK ELSŐ BORCSOMAGJA jobbnál jobb borokkal!!!!