Rólunk

Sikeres nők a borszakmában!

Ami a hazai borvilágot illeti, egyelőre jóval kevesebb nőt találhatunk benne, mint tőlünk nyugatabbra. A tendencia azonban nálunk is érzékelhető: egyre több nő érdeklődik a borkészítés és -fogyasztás iránt. Mi több, hét évvel ezelőtt megalakult az első női egyesület is, a Tokaji Borbarátnők Társasága. Alapítói között ott találjuk Mészáros Gabriellát, a Borkalauz és a Borkollégium egyik létrehozóját, valamint olyan borászokat (a teljesség igénye nélkül), mint Bárdos Sarolta, Berecz Stephanie, Bott Judit, Wille-Baumkauff Márta.
A tokaji borbarátnők azért hozták létre társaságukat, hogy a tokaji bor hazai és nemzetközi hírét közös erővel öregbítsék, hogy a helyi szőlőtermesztési, borászati hagyományokat ápolják. A társaság tagjai nagyon fontosnak tartják a kulturált borfogyasztás propagálását, ennek érdekében rendszeresen szerveznek ismeretterjesztő előadásokat, borbemutatókat és borkóstolókat. Tevékenységük nyomán egyre többen ismerik fel, hogy a bor a kultúránk része, és a magas színvonalú gasztronómiai élmény elengedhetetlen alkotóeleme.

Bővebben:

http://www.deluxe.hu/sikeres-nok-borszakmaban-vinexpo-felmeres/20100415

Tokaji Borbarátnők bálja 2009.

2009. február 14-én a Tokaji Borbarátnők Társasága megrendezte 5. hagyományos jótékonysági bálját Tokajban. A bál helyszíne: Tokaji Kulturális és Konferenciaközpont, Tokaj.

Tokaji borbarátnők ismét sok barátot szereztek

A Tokaji Borbarátnők hagyományos bálját, február 14-én – Valentin napján – szervezték Tokajban, a Kulturális és Konferencia Központban.

Immáron az ötödik rendezvény, túl a jótékonyságon, a Tokaji Borok helyben történő megismertetését szolgálja, a művészetek és a kulináris élvezetek egybekapcsolásával.
A Tokaj-hegyaljai borászokon és a hozzájuk tartozó Borbarátnőkön kívül az ország szinte minden tájáról érkeztek vendégek, főleg Budapestről, akik a zord időjárás ellenére – mintegy Valentin napi ajándékként kedveskedtek szeretteiknek e rendkívüli eseménnyel. A bál díszvendégei, Dr. Ódor Ferenc, Demeter Ervin országgyűlési képviselők, Harald Weisz Ruszt Szabad Város Polgármestere és Mathiás Szőke Ruszt Szabad Város Jegyzője (Ausztria) volt.
A bált rendező Tokaji Borbarátnők – élén Kulcsár Edittel, Béres Klárával és Májer Jánosné Arday Otiliával – és természetesen a Gróf Degenfeld Palotával és a Kastélyszállóval közösen nem egy „tucat bálban” gondolkodtak, hanem olyan élményt kívántak nyújtani a vendégeiknek, amely elkápráztatja őket, ezért számos olyan elem is bekerült az eseménysorozatba, amely mindenképpen arra hivatott, hogy bizonyítsa, hogy a Tokaj-hegyaljai világörökség méltó a nemzetközi és hazai elismerésre.
A bálon, számos szponzor mellett, a Toyota is kitett magáért, mert a vendégeket a rendezvénykezdetekor és a bál végén – térítés nélkül – fuvarozták a szálláshelyeikre, így mindenki a zéró tolarencia ellenére élvezhette a felejthetetlen tokaji borokat, de aki esetleg pálinka kóstolóra adta a fejét, nem kellett tartani a rend, rendíthetetlen őreitől.
A bál vendégei – rendhagyó módon – ezúttal a felkínált pezsgős poharakkal a kezükben La Perla Friccante 2008-as habzó borral /Demetervin/ a kezükben tekinthették meg Hegyalja ékkövét, a múlt esztendő augusztus 30-án átadott Paulay Ede színházat. A létesítményvezető, Dévald István igazgató, szólt a színház sikeréről, büszkén szolgált adatokkal is, ami elkápráztatta a közönséget, a habzó bor mellett, a gyönyörűen megkonstruált színházzal, amely az eltel 6-7 hónapban több mint 10.000 embert fogadott, színes és rangos darabokkal. S közben a színház gyönyörű üveg és gránit lépcsőjéről – minden felkonferálás nélkül – felhangzottak a Vivát Bacchus Énekegyüttes rövid, a bálra ráhangoló dalai, feledtetve a vendégekkel az utazás fáradalmait.
Thália templomának megtekintése után a vendégek újabb ámulatba estek, mert a Kulturális Konferencia Központba lépők túl azon, hogy számos ínyencségeket megkóstolhattak, s némi welcome-drinket is magukhoz vehettek az előtérben, feltárulkozott számukra a minden elképzelést felülmúló, óriási bálterem a virágözönnel és bódító orchidea illattal.
Papp Endre konferanszié pontban 19.30-kor köszöntötte a helyüket elfoglaló vendégeket, akik szám szerint 103-n foglalhattak helyet, a pazarul feldíszített asztaloknál.
Emlékeztette a jelenlévőket, hogy az idén ötödik alkalommal rendezik meg a lelkes Tokaji Borbarátnők a borvidék értékeire fokuszáló báljukat. Mint mondta – olyan hagyományt teremtve ezzel, hogy a fanyalgók is magukba szállhatnak, majd felkonferálta Kulcsár Editet, a Tokaji Borbarátnők Egyesületének elnökét, hogy ossza meg a közönséggel nyitó gondolatait. Elnök asszony, aki mindenekelőtt köszöntötte a megjelenteket, örömmel állapította meg, hogy bál megérhette az ötödik alkalmat és vendégek töretlen érdeklődése, arra az elhatározásra juttatta az egyesület tagságát, hogy jó ügyet szolgálnak. A bálokon és egyéb, széleskörű rendezvényeiken olyan borokat és azok alkotóit ismertettetik meg a nagyközönséggel, akik teljesítményük alapján ezt megérdemlik. S mindemellett felhívják a figyelmet az egyéb értékteremtésre és jótékonyságra is. Ezúttal Tankó Judit képzőművész ruhakölteményeit mutatták be a karzaton, amire kiemelten felhívta a közönség figyelmét, majd jelezte, hogy a bál tombola bevételeiből pedig a Tokaji Művészeti Alapiskolát kívánják megsegíteni. Bejelentette, hogy ezúttal a Gróf Degenfeld Palota és Kastélyszálló kiváló ételeit fogyaszthatják a vendégek. Végezetül minden kedves vendégének kellemes szórakozást kívánt.
Kulcsár Edit, Májer Jánost, Tokaj város polgármesterét kérte fel, hogy nyissa meg a Borbarátnők ötödik alkalommal megrendezett bálját.
Májer János, aki az Osztrák-Magyar Monarchia egyenruhájában jelent meg a beszéde erejéig, köszöntötte a megjelenteket, s elmondta, hogy azt kívánja, hogy hasonlóan a Füredi Anna bálhoz, a Tokaji Borbarátnők bálja hasonló esemény legyen Hegyalján, s tradícióban és pompájában is közelítse azt meg.
Majd magyarázatot adott arra, hogy miért a Monarchia egyenruháját öltötte fel. Elmondta, hogy a jelmezzel is szeretné jelezni, hogy jó lenne, ha Magyarország újra a Boldog Békeidők kiegyensúlyozott politikai és gazdasági helyzetére emlékeztetne, amikor is Mátyás király uralkodását követően, a Monarchia alatti időben került Magyarország ismét Európa középhatalmai közé, s előtte soha nem látott fejlődésen ment keresztül, abban a korban. Ha akkor képesek voltunk az 1848-49 katarzisa után felállni, akkor most sem elképzelhetetlen. Egy dolog kell hozzá, hogy a magyarok Magyarországot ne lakóhelyüknek, hanem hazájuknak tekintsék, őrizzék és ápolják történelmüket és művészetüket, legyenek büszkék az eredményeikre és az értékeikre. Ilyen érték a Tokaj-hegyalja és a Tokaji bor. Azt nem engedheti a magyar társadalom néhány személye, hogy átmenetileg, partikuláris érdekének alárendelje a borvidéket. S nem kertelve, megjegyezte az a Hegyaljára tervezett erőmű ügyére gondol.
Ma a hölgyek vették a kezükbe a hatalmat – mondta, amikor is a bál megszervezésével nem politikai üzenetet küldenek az országnak, hanem egy érces kiállást a borvidék értékeinek megőrzése érdekében. Szokták mondani, hogy a hölgyek a gyengébb nemhez tartoznak, de elszántságuk, honanyai elkötelezettségük felülmúlja számos politikus erejét. Majd a polgármester szólt a bál jelentőségéről, s arról, hogy a magyar társadalom önmagába fordult, ezért szükség van a középosztály felé jelezni, hogy nem csak depresszív magatartással, hanem a jövőben bizakodó társadalommal lehet túl lenni az most hazánkat sújtó eseményeken. S mint a történelem során annyiszor, a hölgyek pozitívan befolyásolták az ország sorsát. Ma a Borbarátnők kísérlik ezt meg Hegyalján és az egész országban, hiszen a vendégek nem csak Tokaj-hegyaljáról verbuválódtak.
A nemzeti összetartozás nem jelentheti a politikai pártok összeborulását, de jelenti, hogy a bajban a magyar középosztálynak súlyos felelőssége van. Az ideológiai nézetektől függetlenül – hiszen ma sem tudjuk a megjelentek között, hogy ki milyen nézetek vall – a középosztály talpon maradásának politikáját kell erősíteni. De úgy nem lehet a középosztályra számítani, mely a társadalom eltartó erejének az oszlopa, hogy ennek az osztálynak minden nap, baseball ütővel verik a gerincét.
Hölgyeim és Uraim! – folytatta a szónok, a Tokaji Borbarátnők óriási energiát fektettek a bál megszervezésébe, hogy azzal minden vendég kényes igényét kielégítsék. Szinte misztikusan vezérelve egy küldetést teljesítenek, s bár csak egy pici csavarjai a nemzetmentő politikának, de mégis gigászi munkát végeznek, mert jó példával állnak elő a nemzet nagyjai számára.
Ezúton mondok köszönetet – mondta – főleg a szervezőknek, de az egyesület valamennyi tagjának. S, a tisztelt jelenlévőknek, akik tudták, hogy hova jöttek és miért jöttek. Hiszen jelenlétükkel tüntetőleg lépnek a nemzeti örökség megmentése mellett, amelyet a hatóságok, törvények mögé rejtőzködve magára hagytak. Végezetül Májer János az ország minden pontjáról érkező vendégeknek kellemes tokaji tartózkodást, és további barátságok szövödését kívánta. Ezzel a Tokaji Borbarátnők ötödik alkalommal megrendezett bálját megnyitom – mondta városvezető.
A megnyitót követően egy palotás bemutatásával kedveskedtek a szervezők a nagyérdeműnek, amely a bál hangulatához szinte elengedhetetlen volt.
Míg a vendégek a felülmúlhatatlan előételt fogyasztották, a Vivát Bacchus Énekegyüttes újabb élményt nyújtó műsorba kezdett, mindenki örömére. S, közben a derültségre okot adó előadás alatt, mindenki kortyolhatta a Béres Szőlő-birtok 2007-es évjáratú Hárslevelűjét, amelyet Béres Klára mutatott be.
A program során a Tokaji Művészeti Alapiskola növendékei is bemutatkozhattak, s fiatal koruk ellenére, olyan színvonalas műsort játszottak, főleg népi táncokat, hogy senkiben sem merült fel, hogy a tombolabevételek jövedelme Őket illeti. Közben a vendégek nem maradtak nedű nélkül, hiszen Prácser Hajnalka tett róla, hogy megismerhessék, az Erzsébet pince 2006-os Tokaji Furmintját.
A leves fogyasztása alatt, sem unatkozott a nagyérdemű, hiszen a Papp Endre bejelentette, hogy a Borbarátnők nagy fába vágták a fejszéjüket, első alkalommal, a múlt esztendő őszén, nyílt novella pályázatot hirdettek, „Tokaj Hegyalja számomra…” címmel, amelynek fő mondanivalójának a Tokaji Bor dicséretét és a borral kapcsolatos népi hagyományok felelevenítését fogalmazták meg. A vártnál több pályázat érkezett- mondta Májer Jánosné Arday Otilia, összesen tizenhét, amelyeket szakavatott zsűri bírált el. A Borbarátnők Antall Istvánt, a Tokaji Írótábor kurátorát, a Magyar Rádió Irodalmi Főszerkesztőjét kérték fel a bírálat nemes, de terhes feladatának az elvégzésére. A pályázatott a főszerkesztő úr ajánlására, a nyíregyházi illetőségű, Csabai László nyerte meg, Hegyaljai zsáner című remekművével, s a velejáró díjat Májer Jánosné Arday Otilia Borbarátnő nyújtotta át a számára a közönségség vastapsa kíséretében. A díj két személyre szóló 8 boros borkóstolás 2 fő részére, a Béres birtokon.
Az nyertes szerző is szót kapott, aki meghatottsággal fogadta el a fődíjat, és arról beszélt, hogy mennyire híve a Tokaji Bornak, és mögötte rejlő évszázados kultúrának.
A főétel felszolgálásánál a Vivát Bacchus főműsora következett, amely a bál művészetpártoló filozófiájára tette fel a koronát. A pécsi fiúk a prózai blokkban elújságolták, hogy Tokaj kedvéért, egy ugyanerre a napra tervezett produkciót mondtak le, hogy hódolhassanak a Tokaji bornak. A műsoruk minden várakozást felülmúlt, nem véletlen, hogy a közönség kétszer is visszatapsolta Őket, akik állták a sarat, mert két ráadással honorálták a közönség elragadtatását.
Szepsy István Tokaj-hegyalja legkiemelkedőbb borásza szolgáltatta a bort a főételhez, méghozzá Szent Tamás dűlőben 1946-ban telepített szőlőtőkékről szüretelt, Furmintot, 2006-os évjárattal.
A borászok doaenje beszélt a dűlő-szelekcióról, az értékekről, a hegyaljai borászok egységes fellépésének szükségességéről, s magáról a borkultúráról, amely egyetemes emberei érték.
Végezetül, a vacsora folyamot Papp Endre tovább szőtte a desszert felkonferálásával, amelyhez 1999-es 6 puttonyos Tokaji Aszú, dukált, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtokról.
A desszertnél már a Polip Music Band vette át a szerepet, s a kiváló akusztikájú teremben először a bátrabbak kezdtek táncolni a népszerű melódiákra, míg mások az előtérben különleges sajtféleségekkel, míg az emeleti büfében, a legkiválóbb hazai pálinkacsodákkal ismerkedhettek.
Éjfélre azonban a tombolahúzás összeterelte a vendégeket az étteremmé átvedlett konferencia terembe. Összesen 31 tombola tárgyat ajánlattok fel a cégek és magánemberek, amelyre 320 tombolát vásároltak a szerencsét megkísértők. A feszült izgalom, sok embernek okozott nem várt szerencsét és boldogságot. S végül a tombolahúzást követően, a felszabadult hangulatban elkezdődött a tánc, amely összességében 03.00 óráig tartott.
A vidám vendégek a felfokozott hangulatban – kivétel nélkül – elégedettségüknek adtak hangot, amikor elbúcsúztak a házigazdáktól, s nem győzték hangsúlyozni, hogy jövőre már szélesebb körű társasággal érkeznek.
Tokaj város február 14-én mindenkinek beégett a szívébe, amit a Tokaji Borbarátnők tápláltak a bálozókba.
Hegyalja köszönti a Tokaji Borbarátnőket, s soha nem feledi a marketing terén nyújtott emlékezetes tevékenységüket.
Köszönet a borászatoknak, a szponzoroknak, a Gróf Degenfeld Palota vezetésének és dolgozóinak, a Kulturális és Konferencia Központ vezetőjének és munkatársainak, s mindazoknak, akik e ragos társadalmi esemény szervezői voltak.

Májer János
Tokaj Polgármestere

Tokaji Borbarátnők bálja 2007.

 http://www.deluxe.hu/cikk/20070129/baloznak_a_borbaratnok

Negyedszer báloztak a Tokaji Borbarátnők

Idén 110 vendég érkezett a Tokaji Borbarátnők immár hagyományossá vált báljára, amelyet ezúttal a tokaji Kulturális és Konferencia Központ adott otthont. A jótékonysági bál bevételéből ez alkalommal az Erdőbényei Szent István Általános Iskolát támogatják.
A bál üzenete ezúttal a Tájak és Birtokok volt, amely mottót Bakos Zoltán fotóművész 20 ezer darabos gyűjteményéből rendezett virtuális vetítés tett érzékletessé. A társrendezvényeként a művész fotóiból kiállítást rendeztek a Városi Konferencia és Hangverseny Központban. A tárlatot Szepsy István nyitotta meg.
A bálon Májer János Tokaj város polgármestere köszöntötte a vendégeket. A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a bál nem csak Tokaj város egyik kiemelkedő rendezvénye, hanem az egész hegyaljai borvidéké is. Mint mondta “a borvidék olyan értékek birtokában van, amely mellet sokszor rácsodálkozás nélkül elhaladunk”. Az évszázados borkultúra, a hozzá fűződő népi mesterségek, az irodalom, s a művészetek, mind együtt alkotják azt a kiemelkedő értékhalmazt, amely hazai kultúránk büszkén féltett kincsei közé tartoznak. A Borbarátnők Hegyalján missziót töltenek be, mert jelenlétükkel és munkásságukkal arra törekednek – mint általában a nők a családban – hogy a magas minőséget és az összetartást biztosítsák – fejezte be megnyitóját Tokaj város polgármestere.
Az ételkülönlegességeket az Egri Reform Séf Klub tagjai komponálták a tokaji és a díszvendégként részvevő ménesi borokhoz. Az étkeket és borokat felkonferáló Papp Endre nagyszerű helyismerettel bírta szóra a borásznőket és borászokat. Bemutatkozott a Csodaköszörű néptáncegyüttes Erdőbényéről, majd a Madarak Emerton-díjas és Arany-Nyíl díjas zenekar szórakoztatta a jelenlévőket.
A bált első alkalommal Tokajban rendezték meg három évvel ezelőtt a Gróf Dégenfeld palotában, majd 2005-ben Tarcalon a Gróf Dégenfeld Kastélyszállóban, 2006-ban pedig Budapesten.

  Veronában 2007-ben

 http://www.boon.hu/hirek/BORSOD-ABAUJ-ZEMPLEN/cikk/borbaratnok-julia-varosaban/cn/news-20070407-09585474

Tokaji Borbarátnők bálja 2006.

Ismét báloznak a Tokaji Borbarátnők

Elérkezett a báli szezon, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy egymást követik az elegánsabbnál elegánsabb rendezvények. A Tokaji Borbarátnők Társasága február 18-án este 7 órakor a Vajdahunyad várában tartja hagyományos, vacsorával, műsorral és természetesen páratlan borokkal csábító bálját.

Immár harmadik alkalommal rendez bált a Tokaji Borbarátnők Társasága. A helyszín ezúttal Budapest, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum épülete a Vajdahunyad várában. Itt adnak randevút egymásnak a tokaji borok szerelmesei február 18-án, szombaton este 7 órától.
A híres borokhoz nemcsak a rendezvény helyszíne, de az ötfogásos menü is méltó lesz: többek között kecsketúrós szarvassonka-batyu, pisztrángtölcsér, tokaji furmint borleves, grillezett tokaji libamáj és császárgomba mártásos töltött borjúuszály szerepel az este gasztronómiai különlegességei között. A vacsorát Kalla Kálmán, a Gundel étterem séfje állítja össze. Természetesen minden fogást a vele leginkább harmonizáló tokaji borral szolgának fel, és lesz külön sajt- és borbár is. A bál borai között az aszúk széles repertoárját találjuk: megkóstolhatjuk többek között Szepsy István, Orosz Gábor, a Royal-Tokaj és a Degenfeld borait. Feltétlenül említést érdemel a 2003-as Mandolás Furmint az Oremus Pincészettől és a Borbarátnők 2004-beli bora, a 2003-as késői szüretből származó Tokaji Hárslevelű a Béres Pincészettől.
A borbarátnők között a szakma jeles képviselőivel valamint kiváló borászok családjainak hölgytagjaival találkozhatunk. A társaság tagja többek között Árvay János felesége és lánya, Degenfeld Mária, a Degenfeld szőlőbirtok tulajdonosa, valamint Szepsy István hitvese és két lánya is, akik természetesen ott lesznek a bálozók között. A vendégek szórakoztatásáról a Csillagszeműek tánccsoport, Berecz András mesemondó, Szűcs István zongorista és a Marsall Zenekar fog gondoskodni. A báli belépő fejenként 25 ezer forintba kerül.
A Tokaji Borbarátnők Társasága a tokaji borok hazai és nemzetközi hírnevének öregbítésére jött létre 2003 decemberében. A társaság a Mádon tartott híres Tokaji Bálok hagyományát kívánja tovább vinni. Első jótékonysági rendezvényük a Gróf Degenfeld Palotában valósult meg: akkor az 1870-es évek báli menüsorai alapján régmúlt idők nemes ízeit idézték fel, valamint szellemi táplálékként az 1876-os Tokaji Albumból olvastak fel részleteket művészek. Második báljukat a tarcali Degenfeld Kastélyban rendezték.
A társaság olyan hölgyekből áll, akik megszállottan rajonganak Tokajért, a tokaji borokért, a szőlőért, a pincék hűséért. Többek között pincészetek tulajdonosai, női borászok, borászfeleségek, akik népszerűsíteni kívánják a kulturált borfogyasztás szokásait. Céljuk, hogy egyre többeknek váljon szenvedélyévé a tokaji, a magyar bor.

Molnár Eszter, Deluxe Magazin, 2006. február 3.

 Berecz Stephanie borbarátnőnkről

 http://www.deluxe.hu/cikk/20060221/egy_francia_boraszno_tokajon

A Nők borfogyasztási és vásárlási szokásairól piackutatásról 2006.

http://www.deluxe.hu/cikk/20060717/a_borok_tobbseget_nok_vasaroljak

 Santoriniben 2006-ban

http://www.deluxe.hu/cikk/20060714/borok_egy_holdbeli_tajrol

 Tanuljunk Tokajul rendezvény 2006.

http://www.deluxe.hu/cikk/20060829/tokajrol_meseltek_a_borbaratnok

 http://www.deluxe.hu/cikk/20060814/megtanulni_tokaj_nyelvet

 Luca napi borbemutató – Bakos Zoltán fotókiállítása 2006.

 http://www.deluxe.hu/cikk/20061218/gyemant_es_rubin_az_edesborok_kozott

Vinitaly 2006-ban

http://www.deluxe.hu/cikk/20050412/egy_masik_szerelem_vinitaly

A Tokaji Írótáborban 2006-ban

http://www.deluxe.hu/cikk/20050816/borkostolon_meritettek_ihletet_az_irok

Tokaj-hegyaljai szüreti napokon 2005-ben

http://www.deluxe.hu/cikk/20051005/tokaj-hegyaljai_szureti_napok

Luca napi borbemutató 2005-ben

http://www.deluxe.hu/cikk/20051213/luca-napi_koccintas

Borbarát Nők

Valószínűleg minden magyar borásznak a szíve közepében a saját borvidéke mellett ott van Tokaj is, az ország szíve. Ez a név fogalom, része a magyar történelemnek, a hozzá való viszonyunk mégis inkább érzelmi viszony. Szeretjük. Így egyszerűen, őszintén. Ki-ki a maga módján. De vajon jól szeretjük-e? Elegendő-e ennek a szívnek, ha a magunk módján szeretjük, vagy talán másképpen kellene? Az ő módján, hogy neki is jó legyen. Ezt a nők sokkal jobban tudják. Nagyobb a szívük. Tokaj is jobban belefér, hát még, ha össze is fognak érte. Ha borásznők, gasztronómiai szakírók, borászok feleségei, e borvidék szeretői, gyámolítói összeállnak, és megalakítják a Tokaji Borbarátnők Társaságát.
Végre eljutottunk idáig. Végre ott tartunk, hogy erre is jut figyelem, energia, idő. Mert a borásznők már letették azokat a borokat az asztalra, amelyek révén nevük Tokaj aranykönyvébe kerül majd, a borászok feleségei már nem a birtoképítés, a piacra lépés gondjától fáradt férjüket gyámolítják, már nem egy hosszú, szépnek ígérkező pálya megalapozásának terheiből kell átvállalniuk; a szakíróknak sem kell már azzal fáradniuk, hogy nevüket megismerje a közönség, az már régóta jól cseng. Most már jut arra, hogy Hegyalját úgy szeressék együtt, ahogy az neki a legjobb. Hogy méltó hírét vigyék méltó módon, illően azokhoz a szépséges borokhoz, amelyek újra fölemelik a világ egyik első borvidékét az őt megillető helyre. A báli szezon végén olyan rendezvénnyel mutatkoztak be, amely tartalmában és külsőségeiben is jelezte, milyen magasra tették a mércét. A társaság báljának egy Hegyalján jól ismert nemesi família, a Degenfeld grófok Tokaj főterén álló palotája adott méltó keretet, a budapesti Alabárdos étterem gárdája pedig olyan tartalmat, amelyet nehéz lesz megismételni.

Boros Károly
Demokrata, 2004/10

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük