Lendületben a Tokaji Borbarátnők!

 Lendületben a Tokaji Borbarátnők

Azon felbuzdulva, hogy több szakmai lap,( például a Decanter Magazin is
)  az ország ötödik legjobb báljának sorolta be a Tokaji Borbarátnőkét,
most még jobb hangulatú estét hoztak össze a borásznők.

Rendhagyó módon a hölgyek egy konferenciát is rendeztek, a bál előtti
napon, mintegy ráhangolásként a Tokaji  Dégenfeld Palota konferencia
termében. “Lehetőségek és esélyek” című szakmai tanácskozáson, több
nagyon színvonalas előadást hallhattunk, amelyek a teremben komoly
szakmai  vitákat  váltottak ki. A konferenciát az NCA támogatta.

Májer János Tokaj polgármestere nyitó szavai után  Demeter Ervin
kormánybiztos tájékoztatta a jelenlévőket a kormányhivatal szerepéről és
biztosított mindenkit, hogy feladatának tekinti a világörökség védelmét.
Nagy Júlia, Tokaj-Szerencs TDM vezető, a Tokajban létesítendő
Világörökségi Borvidékek Múzeuma ötleteiről beszélt. A beruházás tervei
 alapján, rövid vita után, végül mindenki számára érthetővé vált, hogy
ha nem menekülünk előre, akkor nincs jövőnk, akkor nem teremtünk
munkahelyeket, nem tudjuk kiszolgálni az ideérkező turisták igényeit.
Tokaj arculatát semmi sem pecsételhetné meg jobban,mint a bormúzeum, ami
a legfontosabb idegenforgalmi vonzerővé válhat. Ezt a kijelentést
vastaps fogadta. Sokak számára a szőlőn kívül semmi sem utal arra, hogy
a város egy borvidék központja.

Richard Giefing, a Fertő-Neuseedler See Kulturtáj igazgatója, is abban
látja a jövőt, hogy 4 csillagos szállodákat kell építeni és több ilyen
látványossággal kell meghosszabbítani az ide látogatók vakációját. Szólt
a város rehabilitáció fontosságáról, a ruszti példát említve.  Az
előadásából azt is leszűrhettük, hogy ha ésszerűen gondolkodunk,
kevesebb pénzből is nagy hasznot húzhatunk. Melegen ajánlotta, hogy a
vállalkozók próbáljanak meg 16.00 óra után is nyitva tartani, esetleg
14.00-től 20.00 óráig, hogy a pénzét költeni kívánó turista esti sétája
során ne kísértet várossal találkozzon. Ez nem kerül a vállalkozónak
több pénzébe, bár áldozattal és másikfajta életstílussal jár, de ők
ezzel a morállal jól megélnek a Fertő tó másik oldalán.  Máshogy nekik
sem menne. Kiemelte, hogy elriasztja turistákat, ha az OTP
bankautómatájából már hét közben sem lehet pénzt felvenni, vagy délután
pénzt beváltani télvíz idején.

Szőcs Géza államtitkár előadásában tisztázta a jelenlévőkkel, a
szerencsi erőmű kérdéseit, azt , hogy az UNESCO-ba lépéskor a kormány
elmulasztotta a  táj védelem alá helyezését ( annak ellenére, hogy a
helyiek kezdeményezték )és ennek a  hiánya miatt merülhetett fel az
építkezésnek egyáltalán az ötlete. Így történhetett, hogy egy hatóság
sem tartotta kötelességének,hogy az erőmű létesítését megfékezze.  A
jelen lévő borász társadalom, építészek, turisztikai szakemberek,
történészek és civilek, mind egyet értettek abban, hogy ilyen bakit soha
többet nem szabad véteni. Szőcs Géza egyébként elkötelezett híve a
borvidéknek és a városnak, hiszen íróként hosszú éveken át látogatta az
írótábort. Javasolta a város polgármesterének, hogy Batsányi János
“rebellis költő” osztrák származású feleségének állítsanak szobrot
Tokajban. Ő ugyanis a karrierjét felhagyva a magyar nemzeti kultúrát
terjeztette.

Mivel a februárt kikiáltották a furmint havának, erről is több szakmai
előadást hallhattunk. Az is elhangzott, hogy ez a divatos bor idén
ünnepli 400adik születésnapját. Pálffy István, a Híradó egykori
szerkesztője, országgyűlési képviselő,  előadásában önmagához híven arra
hívta fel a figyelmet, hogy hogyan segíthetnek önmagukon a borászok, ha
okosan használják a médiát. Számos hozzászólást váltottak ki a következő
előadók szavai is a kiváló témaválasztás miatt. Szepsy István és Árvay
Angelika (aki Mészáros Gabriella borakadémikus szavait tolmácsolta)
pedig már teljesen ráhangolták a majdnem 100 résztvevőt szívből jövő,
 eredeti előadásukkal a 9 borból álló Furmint borkóstolóra.

A borbarátnők másik, nem titkolt szándéka a konferenciával az volt, hogy
az ide érkező bálozni vágyó vendégek ne csak a vacsora keretin belül
kóstolják a boraikat. Akik pénteken részt vettek a konferencián ,
alternatív programként szombat délelőtt dűlő látogatásra mehettek a
Disznókő Borászatba.  Így tette ezt Giefing úr a Fertő Világörökségből,
aki évek óta látogat a vidékünkre, de még mindig nem tud betelni a
tokaji borok íz világával.

A szombat esti nagy durranás a Tokaji Kulturális Konferencia Központban
kapott helyet, mint már 7 éve, hagyományosan. A jótékonysági bál célja
nem az , hogy a drága belépő árát elfogyasszák a vendégek. A  költségek
után megmaradó összeg mindig jótékony célra kerül, minden évben egy
iskola vagy művészeti intézmény javára. Megtisztelte a rendezvény
sorozatot Demeter Ervin kormánymegbízott, aki hegyaljai lakosnak számít
és elkötelezettsége megkérdőjelezhetetlen a borvidék iránt.

Az idén a sötét havas estében a bejáratnál egy régi konyha elevenedett
meg a vendégek szeme előtt, egy óriási kemencében pedig tűz lobogott, a
régi tálalón sok gyertya világított. A beljebbtérők  Szent Tamás Tokaji
pezsgőt kaptak a kezükbe fatüzelésű kemencébe sült finomságokkal. A
konferencia termet most is Vadászi Katalin tokaji virágkötő öltöztette
fel, így az bordó orchideák illata elvarázsolta a belépőket, és érezték
a harmóniát a bálterem berendezéseivel. A konferanszié Papp Endre, aki
hűséges híve a borbarátnőknek, Kulcsár Edit elnök asszonyt kérte fel a
bál megnyitására. Tudnivaló, hogy , ha Ő nincs, ennek a fantasztikus
eseménynek az ötlete sohasem születik meg, és az ő szigorának köszönhető
a csúcsminőség megkövetelése is, amire garancia a borbarátnők kiváló
bora és a társaság Hegyalja iránti elkötelezettsége.

A bál fővédnöke, Makrai Katalin, egy levelet küldött kedves szavaival,
melyet Béres Klára alelnök olvasott fel.

A zöldfűszeres bodrogi harcsatartár és pácolt fürjtojás elfogyasztása
után Hampel Katalin divattervező népi ruháiból tartottak gyertyás
divatbemutatót a házigazdák a Miskolci Gráciák segítségével ( Pelczné
dr. Gál Ildikó és Dr. Sallai Zsuzsa). Mindenkinek ízlett a tárkonyos
burgonya krémleves fonyi bárányragu levessel kombinálva, és a
Bodrogkersztúri rózsaszín kacsamell almás savanyú káposztával, köményes
céklával. Amíg a divatbemutató többi elemére készültek, Török Tilla
népdalénekes szórakoztatta a 118 fős vendégsereget. Mindenkit
lenyűgöztek az elkövetkezendő  ruhaköltemények , melyeket Hampel Kati 3
kategóriába osztott be: fekete fehér, piros fekete, estélyi ruha. Nem
csak a hölgyek, hanem kísérőik is ámulattal követték a varázslatos
kollekciót és azt gondolták “biztos, hogy kell nekem egy ilyen” vagy ”
én ilyenben hozom jövőre a feleségem”. A rögtönzött manökenek
megkönnyebbülve ülhettek az asztalhoz és nyugtázták, hogy most már
elfogyaszthatják a kiérdemelt desszertet, a birsalmás rétest,
szegfűszeges méz fagylalttal és 6 puttonyos Patrícius aszúval.  Aki a
vacsoránál kóstolt 6 borral nem érte be, felfáradt az emeleti borbárba
és további 13-ból válogathatott kedvére. A férfiak esetenként egy szivar
és jó barátok társaságában borozgattak ,mint egy úri kaszinóban és
folytathatták a vitát hazánk sorskérdéseiről, és a borvidék jövőjéről. A
résztvevők hajnal háromig ropták a Madarak együttes zenéjére a táncot.

Hálás köszönet illeti az Európai Unió soros elnöksége főszakácsát
Ruplech László önkéntes munkáját, aki megálmodta a menüsort, az encsi
Anyukám mondta étterem és a Tokaji Dégenfeld étterem munkatársait.
Köszönet a Tokaji Kulturális és Konferencia Központ igazgatójának,
Dévald Istvánnak és munkatársainak, valamint nem utolsó sorban Tokaj
város nélkülözhetetlen segítségének és együttműködésének.

A rengeteg segítség és sok munkatárs megmozgatása hatalmas
áldozatvállalással jöhetett csak létre. Vélhetően az a bál sikerének
titka, hogy szívből, őszintén született.

Hozzászólások lezárva.