Levél

Bajnai Gordon, miniszterelnök – lakossag@meh.gov.hu
Hiller István, miniszter, OKM – istvan.hiller@okm.gov.hu
Varga István, miniszter, NFGM – miniszter@nfgm.gov.hu
Balázs Péter, miniszter, Külügyminisztérium – titkarsag.min@kum.hu
Erős János, vezérigazgató, MFB Zrt. – eros.janos@mfb.hu

Tisztelt Címzettek!

Megdöbbenéssel értesültem róla, hogy a Magyar Köztársaság minisztériumai veszélyeztetik a világörökségi Tokaji Történelmi Borvidéket azzal, hogy a folyamatban lévő UNESCO-eljárás alatt az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank Zrt. támogatásával kezdődne el a „szerencsi szalmatüzelésű hőerőmű” építése.

Az erőmű megépítése és a fenti állami szerepvállalás ellen a leghatározottabban tiltakozom!

Kérem Önöket, hogy mindent kövessenek el annak érdekében, hogy a Magyar Köztársaság teljesíteni tudja nemzetközi kötelezettségvállalásait az UNESCO Világörökség Bizottság felé, az állam ne veszélyeztesse a Tokaji Történelmi Borvidék világörökségi címét a „szerencsi szalmatüzelésű hőerőmű” megépítésével, valamint a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. azonnali hatállyal bontsa fel a beruházóval kötött eddigi szerződéseit.

Az UNESCO Világörökség Bizottság döntéséig (várhatóan 2011. nyara) az adott területen semmilyen beruházási és építési munka nem támogatható, mert az súlyosan veszélyezteti a borvidék világörökségi címét. Szeretném felhívni figyelmüket arra, hogy egy teljesen hasonló építési engedélyezési eljárás és a megindult munkák miatt 2009. júniusában Drezda elveszítette világörökségi címet.

Bízva kedvező válaszukban!

Üdvözlettel;

2010. ho nap.

Comments are closed.